686 miljardi dollarine taotlus koosneb 617 miljardisest „baaseelarvest” ning 69 miljardist dollarist operatsioonideks välismaal – Afganistanis, Iraagis, Süürias ja Euroopas, vahendab ABC News.

Veel 30 miljardit dollarit taotletakse energiaministeeriumi tuumarelvadele, mis teeb rahvusliku julgeoleku eelarve kogusummaks 716 miljardit dollarit, mis on kongressi eelmisel nädalal heaks kiidetud ülempiir.

Kongressi heakskiit järgmise aasta sõjalistele kulutustele koos selleks aastaks heaks kiidetud 700 miljardi dollariga annab sõjalise eelarve planeerijatele sellise stabiilsuse, mida pole olnud pärast 2011. aasta eelarvekontrolliseaduse jõustumist. See seadus kehtestas kohustuslikud madalamad sõjalised kulutused, mida Pentagon on kritiseerinud aastaid potentsiaalse negatiivse mõju pärast sõjalisele valmisolekule.

Kuigi eelarvetaotlus võimaldab kallite relvasüsteemide iga-aastast ostu, on selle fookus valmisolekulünkade täitmine täiendava rahastusega väljaõppele, hooldusele ja moderniseerimisele.

Pentagoni ametnike sõnum oli, et uus eelarve on kooskõlas hiljuti avaldatud rahvusliku riigikaitsestrateegia ja rahvusliku julgeoleku strateegiaga, mis pöörasid tähelepanu taas suurvõimude konkurentsile Venemaa ja Hiinaga.