2017. aasta detsembris alustatud kriminaaljuurdluse käigus sai Läti julgeolekupolitsei informatsiooni selle kohta, et Läti kodanik kogub Vene eriteenistuste ülesandel andmeid Läti relvajõudude, sõjaliste objektide ja olukorra kohta Läti-Vene piiri ääres, vahendab Läti Delfi.

Julgeolekupolitsei märgib, et vaatamata Vene eriteenistustele kättesaadavate operatiiv-tehniliste ressursside laiale spektrile, on kuraatorid huvitatud luureinformatsiooni saamisest, mida saab edastada ainult inimene, kes viibib eriteenistustele huvipakkuvate objektide vahetus läheduses ning võib huvipakkuvaid objekte piiritsoonis perioodiliselt jälgida.

Läti julgeolukupolitsei teatel ei toimu Vene eriteenistuste aktiviseerumine mitte ainult Lätis, vaid ka naaberriikides. „Vene eriteenistused jätkavad Läti elanike värbamist Vene Föderatsiooni territooriumil, kasutades erinevaid meetodeid. Alguses, nagu täheldab Läti julgeolekupolitsei, ei pruugi värvatud agent isegi teada, et temaga tegi tööd Vene eriteenistuste esindaja,” öeldakse Läti julgeolekupolitsei teates.

Varem teatas Läti julgeolekupolitsei, et spionaažis kahtlustatav vahistati ja läbiotsimised mitmel objekti toimusid eelmise aasta 19. detsembril. Samal päeval alustati ka spionaažijuurdlust.

Kohtueelne uurimine jätkub, mistõttu Läti julgeolekupolitsei rohkem kommentaare ei anna.