Kõigil õpilastel on võimalus esitada oma eksamitulemuste tühistamise kohta apellatsioon.

“Tühistasime 149 lõpetaja töö. Enamasti on põhjuseks spikerdamine, kuid on ka abituriente, kes mingil muul põhjusel eksami katkestasid. Näiteks hakkas neil halb,” ütles Eesti Päevalehele riikliku eksami- ja kvalifikatsioonikeskuse juht Janar Holm.

Eelmisel aastal tühistatud eksamite arv jäi Holmi sõnul alla saja. “Aga sellel aastal tegi üks kool juba niiöelda pool tööd ära,” märkis Holm, viidates Tallinna Juhkentali gümnaasiumile, kus matemaatika riigieksamit sooritanud 68-st abituriendist 59 eksamitulemus tühistati. “Sel aastal sooritas eksami 22.000 noort ja sellest vaatevinklist võetuna on 149 samuti suhteliselt väike arv.”

Viimane suurem kollektiivne spikerdamine tuli välja Tallinna infotehnoloogia ja arvutustehnika koolis, kus spikerdamise tõttu tühistati 26 õpilase eksamitulemus. “Selles koolis pole riigieksamite sooritamine kooli lõpetamise eelduseks,” täpsustas Holm. Tema sõnul on kooli õpilaste tööd praeguseks tühistatud ning nad võivad esitada apellatsiooni.

Esmaspäeval käisid eksamikeskuses nõu küsimas ka Juhkentali gümnaasiumi abituriendid ja nende lapsevanemad. Holmi sõnul soovitati ka neil esitada apellatsioonikaebus, mille komisjon kümne päeva jooksul üle vaatab, et oma otsus teha.

Ka Kohtla-Järve Slaavi gümnaasiumi 23 abiturienti jääb sel suvel ilmselt lõputunnistusest ilma, sest neid süüdistatakse mahakirjutamises bioloogia riigieksamil.

Holmi sõnul jõudsid kontrollijad töid võrreldes järeldusele, et on toimunud ulatuslik üksteise pealt mahakirjutamine. See tähendab, et täna ei saa ükski neist, kelle eksamitööd ei arvestatud, gümnaasiumi lõputunnistust.

“Neilgi on õigus esitada apellatsioon ning eksamikomisjoni järeldused vaadatakse üle,” täpsustas Holm. “Kui tulemust protestida ei õnnestu, tuleb eksam järgmisel aastal uuesti teha.”

Tallinna Juhkentali gümnaasiumis matemaatika riigieksamil spikerdamisele kaasaaitamise tunnistasid üles kolm kooli matemaatikaõpetajat. Üks neist viis eksamikomisjonis olles ülesanded ruumist välja, teised kaks lahendasid need ja peitsid vastused tualettruumi. Hiljem avastas riiklik eksamikomisjon ühtviisi valed või valeks kirjutatud vastused.