Enamik maailma riike hääletas siiski USA otsust kritiseeriva resolutsiooni poolt. Nende seas oli ka Eesti, mis põhjustas terava siseriikliku diskussiooni selle üle, kas USA president Donald Trumpi otsust kritiseeriva resolutsiooni toetamine oli meie liitlassuhteid ja julgeolekuolukorda arvestades õige või mitte.

Täna selgus, mille jaoks Haley nimed meelde jättis. Selgus, et kaheksa USA poolt hääletanud riiki - Iisrael, Guatemala, Honduras, Mikroneesia, Marshalli saared, Nauru, Palau ja Togo kutsutakse järgmisel aastal vastuvõtule, kirjutas Newsweek.

Samuti kutsuti vastuvõtule hääletusest hoidunud või erapooletuks jäänud 56 riigi esindajad. Vastu hääletanud riigid, nende seas Eesti, Haley peole kutset ei saanud.

Oma kutses kirjutas Haley, et "soovib neid tänada USAga sõbrasuhete eest".

Trump ähvardas enne hääletust, et lõpetab abi riikidele, mis hääletavad USA vastu. "Kõik need riigid võtavad meie raha vastu ja hääletavad siis ÜROs meie vastu," kritiseeris Trump.

Pole selge, kas Trump kavatseb oma ähvarduse ka ellu viia. Mõned kõige suuremad USA abi saajad on riigid nagu Afganistan ja Egiptus, mida USA toetab, et nende riikide valitsused saaksid islamistidega võidelda.

Suurem osa maailma riike leiab, et Jeruusalemma staatus tuleb kokku leppida Iisraeli ja palestiinlaste rahuleppe raames.