Trump ähvardas enne hääletust lõpetada finantsabi andmise riikidele, kes resolutsiooni poolt hääletavad. Pärast hääletust kirjutas USA suursaadik ÜRO-s Nikki Haley, et USA „paneb nimed kirja”, vahendab Reuters.

Washington leidis end isoleerituna, sest paljud tema lääne ja araabia liitlased hääletasid resolutsiooni poolt. Mõned neist liitlastest, näiteks Egiptus, Jordaania ja Iraak, on suured USA sõjalise ja majandusliku abi saajad, kuigi USA ähvarduses abiandmine lõpetada ei mainitud ühtki riiki eraldi.

35 erapooletuks jäänud riigi hulgas olid Argentina, Austraalia, Kanada, Colombia, Tšehhi, Ungari, Mehhiko, Filipiinid, Poola, Rwanda, Lõuna-Sudaan ja Uganda.

USA ja Iisraeliga koos andsid vastuhääle Guatemala, Honduras, Marshalli saared, Mikroneesia, Nauru, Palau ja Togo.

Mõningaid reaktsioone hääletusele:

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan: „Hr Trump, te ei saa osta Türgi demokraatlikku tahet oma dollarite eest. Dollarid tulevad tagasi, aga tahe ei tule, kui see on kord müüdud.”

Iraani välisminister Mohamed Javad Zarif: „Kõlav ülemaailmne EI Trumpi režiimi kõrilõikajalikule ähvardusele ÜRO-s.”

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu:Jeruusalemm on meie pealinn, on alati olnud, saab alati olema. Aga ma hindan seda, et kasvav arv riike keeldub selles absurditeatris osalemast.”

Palestiinlaste presidendi Mahmoud Abbasi esindaja Nabil Abu Rdainah: „See hääletus on Palestiina võit. Me jätkame oma jõupingutusi ÜRO-s ja kõigil rahvusvahelistel foorumitel, et lõpetada see okupatsioon ja luua meie Palestiina riik koos Ida-Jeruusalemmaga.”

Prantsusmaa suursaadik ÜRO-s François Delattre: „Täna vastu võetud resolutsioon ainult kinnitab asjassepuutuvaid rahvusvahelise õigus sätteid Jeruusalemma kohta.”

Botswana välisministeerium:Botswana ei lase ennast sellistest ähvardustest hirmutada ja kasutab oma suveräänset õigust ja häält oma välispoliitika põhimõtete alusel, mis kinnitavad, et Jeruusalemm on fundamentaalne lõppstaatuse küsimus, mis tuleb lahendada läbirääkimiste kaudu kooskõlas asjassepuutuvate Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni resolutsioonidega.”

Kanada suursaadik ÜRO-s Marc-André Blanchard Kanada otsusest erapooletuks jääda: „Me oleme pettunud, et see resolutsioon on ühepoolne ega edenda rahu väljavaateid, mille poole me püüdleme, mistõttu jäime me tänasel hääletusel erapooletuks.”