Süüdistatavad ning nende hilisemad ohvrid veetsid ühes seltskonnas aega. kuni nad ühise alkoholi tarvitamise käigus tülli läksid. Tekkinud tüli tõttu peksid Erik, Sten ja ka Siim kaht kannatanut käte ja jalgadega põhjustades neile kergemaid vigastusi.

Pärast seda, kui kannatanud olid peksmise tõttu pikali kukkunud, pussitasid Erik ja Sten mõlemat kannatanut üle kümne korra. Kannatanud surid pussitamise käigus tekkinud vigastustesse kohapeal.

Kuriteo varjamiseks toimetasid süüdistatavad kannatanute surnukehad Viljandimaal asuva talu territooriumile, kus matsid surnukehad talukompleksis asuva saunamaja alla ning viskasid kuriteojälgedega esemed kaevu. Samuti süütasid kuriteojälgede varjamiseks Sten Kruusimägi ja Siim 22. jaanuaril ööklubi Poseidoni ruumid.

Põhja ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Endla Ülviste selgitas, et niivõrd julmad kuriteod on Eestis väga harvad. "Kuigi tapmised pannakse tavaliselt toime alkoholi tarvitamise pinnalt tekkinud tülide käigus, siis antud kuriteo varjamiseks tegid toimepanijad märkimisväärseid pingutusi - surnukehad peideti kohta, kust kurjategijate arvates neid ei leita ning kuriteojälgede hävitamiseks süüdati ka kuriteopaik. Kohtueelse menetluse käigus oleme siiski kogunud piisavalt tõendeid, et kaks meest mõrvas süüdistatuna kohtu alla anda," selgitas Ülviste.

"Kui tavaliselt on kuriteo avastamisel tähtis kiirus, siis selle mõrva uurimisel oli määrav järjepidevus," ütles Põhja prefektuuri kriminaalbüroo talituse juht Rait Pikaro.

"Lõime kuriteo avastamiseks mitme üksuse ametnikest koosneva uurimisgrupi, mis päev päeva järel kogus tõendeid kuriteo kohta. Kõik see päädis sellega, et kui alguses otsisime kadunud mehi, siis tükk haaval pilti ette saades sai üsna varakult selgeks, et uurime mõrva," ütles Pikaro. "Iga tegu jätab oma jälje, sõltumata sellest, kui hoolikalt neid üritatakse peita."

Pikaro ütles, iga kuriteo puhul on tähtis, et selgitatakse välja võimalikud süüdlased. "Seda veel eriti kuritegude puhul, kus kelleltki võeti elu. Samamoodi on tähtis, et ohvrite lähedased saaksid teada, mis tegelikult juhtus," lausus Pikaro.

Kõik neli süüdistatavad viibivad prokuratuuri taotlusel vahi all ning nad kõik on ka varasemalt erinevate kuritegude eest kriminaalkorras karistatud, seejuures Erik on varasemalt karistatud ja vangistust kandnud ka tapmise eest. Mõrva eest süüdimõistmisel näeb Karistusseadustik ette 8-20 aasta pikkuse või eluaegse vangistuse.

Kriminaalmenetluse viis läbi Põhja prefektuur ja juhtis Põhja Ringkonnaprokuratuur.