Zanu-PF on Mugabe aga erakonna esimehe kohalt tagandanud ja andnud talle 24 tundi presidendiametist tagasiastumiseks või ta tagandatakse, vahendab BBC News.

Riigi võttis eelmisel kolmapäeval oma kontrolli alla sõjavägi.

Kriis sai alguse sellest, kui 93-aastane president vallandas kaks nädalat tagasi oma asetäitja Emmerson Mnangagwa, vihastades sellega sõjaväe juhtkonda, kus peeti seda Mugabe katseks teha oma järeltulijaks abikaasa Grace.

Rahvas kogunes Mugabe kõnet kuulama tänavatele ja laialdaselt oodati tema tagasiastumist. Selle asemel teatas ta aga, et parteikongressi toimub mõne nädala pärast ja tema juhib selle protseduure.

Mugabe võttis omaks Zanu-PF-i, sõjaväe ja avalikkuse kriitika ning rõhutas vajadust tavaolukorra juurde naasta.

„Mis iganes on poolt- ja vastuargumendid sellele, kuidas nad [armee] on operatsiooni läbi viisid, tunnistan mina kui ülemjuhataja nende muresid,” ütles Mugabe.

Pühapäeva varahommikul nimetati Mnangagwa Zanu-PF-i uueks juhiks ja erakonna kandidaadiks 2018. aasta valimistel. Samal kogunemisel visati Mugabe 52-aastane naine Grace erakonnast välja koos mitme teise kõrgetasemelise liikmega.

Presidendi tagandamine nõuab kahekolmandikulist häälteenamust Zimbabwe parlamendi mõlemas kojas. Valitseval erakonnal on mõlemates kodades valdav enamus ning opositsiooniline partei MDC-T on üritanud Mugabet korduvalt tagandada.

Mugabe on Zimbabwet valitsenud 37 aastat alates riigi iseseisvumisest Suurbritannia alt 1980. aastal.