Enam kui neli nädalat kestnud läbirääkimistelt lahkus Vaba Demokraatlik Partei (FDP), mis teatas ülesaamatutest erimeelsustest, vahendab Reuters.

Väsinuna näinud Merkel ütles, et jääb liidukantsleri kohusetäitjaks ja konsulteerib liidupresident Frank-Walter Steinmeieriga selle üle, kuidas edasi liikuda. Merkel lisas, et kokkulepe oli käeulatuses.

„See on sügavalt järelemõtlemise päev, kuidas Saksamaal edasi minna,” ütles Merkel ajakirjanikele. „Kantslerina teen ma kõik tagamaks, et riik oleks tulevastel kriitilistel nädalatel hästi juhitud.”

Koalitsiooniläbirääkimiste katkemine jätab Saksamaal alles kaks Teise maailmasõja järel pretsedenditut valikut: Merkel moodustab vähemusvalitsuse või president kuulutab välja uued valimised, kui valitsust moodustada ei suudeta.

Sotsiaaldemokraatlik partei, mis on Merkeli CDU/CSU praegune koalitsioonipartner ja saavutas valimistel teise tulemuse, on välistanud uue liidu kristlike demokraatidega, kes kaotasid valimistel kohti.

Uusi valimisi ei soovita. Peamised erakonnad kardavad, et lisahääli võtaks juurde parempopulistlik Alternatiiv Saksamaale (AfD), mis sai juba suuruselt kolmanda arvu kohti.

„Täna ei olnud edasiminekut, vaid pigem tagasilöögid, sest teatud kompromissid seati kahtluse alla,” ütles FDP esimees Christian Lindner. „On parem mitte valitseda kui valitseda valesti. Head aega!”