Sõjaväelased panid Mugabe sel nädalal koduaresti, võtsid üle riikliku televisiooni ja blokeerisid peamised maanteed, vahendab AFP.

Mugabe toodi autokorteežiga tema eraresidentsist ametiresidentsi läbirääkimistele, kus viibisid kohal ka regionaalse rahvusvahelise organisatsiooni Lõuna-Aafrika Arenguühenduse (SADC) esindajad.

„Nad kohtusid täna. Ta keeldub tagasi astumast. Ma arvan, et ta püüab aega võita,” ütles armee juhtkonnale lähedane anonüümseks jäänud allikas.

Mugabe kõrge iga, kehv tervis ja loiud avalikud esinemised on esile kutsunud ägeda võitluse troonipärimise pärast tema naise Grace’i ja endise asepresidendi Emmerson Mnangagwa vahel. Viimase vallandas Mugabe eelmisel nädalal.

75-aastane Mnangagwa oli varem Mugabe üks lojaalsemaid kaaslasi, kes on töötanud tema kõrval aastakümneid.

Pärast vallandamist põgenes Mnangagwa Lõuna-Aafrika Vabariiki ning mõistis Mugabe valitsemise ja Grace’i võimuambitsoonid teravalt hukka.

Kindralid on Grace’i tõusule tugevalt vastu, samas kui Mnangagwa on säilitanud armeega tugevad sidemed ja võib järgmiseks presidendiks tõusta.

Endine peaminister ja Mugabe pikaajaline oponent Morgan Tsvangirai ütles Harares ajakirjanikele, et Mugabe peab rahva huvides tagasi astuma.

Aafrika Liit teatas, et lubab kriisis vahendajaks olla Zimbabwe naaberriikidel SADC-s.

Aafrika Liidu juht, Guinea president Alpha Condé hoiatas Pariisis, et kontinent ei aktsepteeri kunagi sõjaväelist riigipööret Zimbabwes, ning kutsus põhiseadusliku korra juurde naasmisele.

Pealinna Harare elanikud on suuresti eiranud mõningaid tänavatel olevaid sõdureid ja jätkanud oma igapäevaseid tegevusi.