"Saatkond jälgib tähelepanelikult Narvas kinnipeetud Venemaa kodaniku saatust. Konsulid on valmis vahistatud Vene kodanikule osutama abi niipea, kui ta esitab vastava taotluse," kirjutas Venemaa saatkond Eestis Twitteris.

Möödunud nädalavahetusel pidasid kaitsepolitsei töötajad Narva piiripunktis kinni Venemaale suunduva mehe, kes kahtluse kohaselt tegutses Venemaa Julgeolekuteenistuse agendina. Eile võttis Harju maakohus Venemaa kodaniku prokuröri taotlusel vahi alla.

Venemaa kodanikust meest kahtlustatakse karistusseadustiku paragrahvide 233 ja 2161 järgi FSB agendina Eesti Vabariigi vastases vägivallatus tegevuses ning arvutikuriteo ettevalmistamises. Tema Eesti-vastase tegevuse sihtmärgid olid Eesti riigiasutused.

Kriminaalmenetlust juhtiva riigiprokuröri Inna Ombleri sõnul on riigivastase kuriteo kahtlus tõsine. “Võõrriigi eriteenistuse agendina Eesti Vabariigi vastu tegutsemine on kahtlemata raske kuritegu ning selgitame võimalikult kiiresti välja kõik olulised asjaolud,” kinnitas Ombler. “Praegu saame üksikasju avamata öelda, et suurem kahju suudeti ära hoida.”

Juhtumi osas alustatud kriminaalmenetlust juhib riigiprokuratuur ning uurib kaitsepolitsei.