Etiooplane Ghebreyesus säutus oma Twitteri kontol, et arvestades terviseorganisatsiooni väärtusi, otsustas ta oma otsuse ümber vaadata ja Mugabet saadikuks mitte nimetada, vahendab uudisteagentuur AP.

„Ma kuulan. Ma kuulsin teie muresid,“ märkis ta juba eile, lisades, et „kaalun selle lähenemisviisi ümbermõtlemist WHO väärtuste valguses“.

Varem oli doktor Ghebreyesusel diktaator Mugabe tüüritava Zimbabwe riikliku tervishoiusüsteemi aadressil aga ainult ohtralt kiidusõnu, kuigi kriitikute sõnul on sellega probleeme rohkem, kui jõuaks kokku lugeda, alustades muredega arstide palkade maksmisel ja lõpetades meditsiinitarvete pideva puudusega.

Kuigi hea tahte saadiku roll on ennekõike sümboolne, tekitas see tõsist hämmeldust kümnete WHO riikide ja doonorite seas, sest 93-aastast Robert Mugabet tuntakse ennekõike kui Zimbabwe tervishoiusüsteemi lõhkujat, mitte ülesehitajat, rääkimata tema hingel olevatest ränkadest inimõigurikkumistest.

Juba enne ametisse astumist korraldas ta kohaliku brigaadijuhina massimõrvu ja etnilise puhastuse, milles hukkus vähemalt 20 000 inimest. Ühtlasi on ta oma ametiaja jooksul olnud avalikult rassistlik, viies vaenulikku ideoloogiat ellu ka oma poliitikate kaudu.