Seda teatab Kataloonia valitsus uues kirjas, mille saadab täna vastuseks Hispaania valitsusele, vahendab Barcelona ajaleht La Vanguardia.

Kiri on ajalehe teatel lühem kui esmaspäeval saadetu, kuid selles kinnitatakse dialoogi ja läbirääkimiste soovi ja avaldatakse kahetsust Kataloonia iseseisvuspüüdluste mahasurumise üle, mis materialiseerus viimati Kataloonia iseseisvusmeelsete organisatsioonide ANC ja Òmnium Culturali juhtide Jordi Sànchezi ja Jordi Cuixarti vahistamisega, ning hoiatatakse, et kui käivitatakse Hispaania põhiseaduse paragrahv 155 (Kataloonia Madridist otsevalitsemise kehtestamine), jõustatakse iseseisvusdeklaratsioon.

La Vanguardia teatel kaitses Puigdemont eile kindlalt oma erakonna ees senist dialoogile suunatud teed, kuid kinnitas sama otsustavalt, et eelmisel nädalal parlamendi ees tehtud iseseisvusdeklaratsiooni peatamine lõpetatakse, kui Rajoy vastus on negatiivne.

Hispaania valitsuse allikate teatel peetakse seda vastust „vastuvõetamatuks šantaažiks“ ja hoiatatakse, et ainus, kes paragrahvi 155 käivitamise eest vastutab, on Puigdemont.

Puigdemont saavutas La Vanguardia teatel oma erakonna PDECat-i (Partit Demòcrata Europeu Català – Katalaani Demokraatlik Euroopa Partei) kogu toetuse.