Puigdemont kirjutas iseseisvusdeklaratsioonile alla eile, kuid peatas selle rakendamise läbirääkimiste võimaldamiseks, vahendab BBC News.

Hispaania asepeaminister Soraya Sáenz de Santamaría lükkas aga Puigdemonti ettepaneku läbirääkimisteks rahvusvahelise vahendaja kaudu tagasi.

„Ei hr Puigdemont ega keegi teine saa nõuda… vahendamise rakendamist,“ ütles Sáenz de Santamaría. „Pärast nii kaugele minemist ja Kataloonia viimist suurima pingetasemeni tema ajaloos on president Puigdemont asetanud oma autonoomse regiooni kõige suuremasse ebakindlusse. Kõne, mille president… täna pidas, on sellise inimese oma, kes ei tea, kus ta on, kuhu ta läheb ja kellega koos ta sinna minna tahab.“

Hispaania justiitsminister Rafael Catalá kordas valitsuse seisukohta, et Kataloonia iseseisvusreferendum oli ebaseaduslik ja selle tulemused kehtetud.

Hispaania valitsus koguneb täna kriisiistungile.

Valitsuse erakorralist istungit juhatab peaminister Mariano Rajoy, kes on lubanud kasutada kõike, mis on tema võimuses, et Kataloonia iseseisvumist takistada, ning on keeldunud välistamast autonoomse regiooni üle otsevalitsemise kehtestamist, mis oleks pretsedenditu samm ja võiks viia rahutusteni, vahendab AFP.

Hispaania ja Kataloonia on nüüd edaspidise suhtes teadmatuses, sest Madrid on korduvalt teatanud, et iseseisvus ei ole läbirääkimiste teema.