Juba esmaspäevaks välja kuulutatud iseseisvusreferendumil on Iraagi Kurdistani aladel elavatel inimestel võimalik öelda, kas piirkonnast peaks nende meelest saama iseseisev riik, vahendab uudisteagentuur AP.

Türgi sammudel vastusena iseseisvusreferendumile on diplomaatiline, poliitiline, majanduslik ja julgeolekualane dimensioon,“ ütles peaminister Yıldırım täna ajakirjanikele enne parlamendiistungit, kus otsustati vägede kohalviibimise pikendamine Süüria ja Iraagi, sh kurdide kontrolli all olevatel aladel.

Türklased kardavad, et Iraagi kurdide iseseisvumine annab lisahoogu ka teistes piirkonna riikides elavate kurdide püüdlustele, kuid Ankara läbisaamine Iraagi kurdide juhi Massoud Barzaniga on seni olnud pigem hea.

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan hoiatas sel nädalal, et iseseisvusreferendumi korraldamisega saavad head suhted aga otsa. Tema sõnul on parlament valmis Barzanit sanktsioonidega karistama.

Iraagi ülemkohus andis nädala algul korralduse referendum edasi lükata, kuni selle seaduslikkusele on kohtulik hinnang antud. Iraagi peaminister Haidar al-Abadi hoiatas, et kurdid mängivad tulega.

Kurdi regiooni juht on lubanud end ähvardustest mitte mõjutada lasta.

Kui hääletus toimub, pole selle tulemuses erilist kahtlust. Küsitluste põhjal toetab enamik elanikke iseseisvust ja pealegi on nii valijaregistrid kui ka häältelugemine kurdide omavalitsuse kontrolli all.

Iseseisvusdeklaratsiooni ei ole siiski kohe oodata. Valitsusjuht Barzani rõhutas, et hääletusega uue riigi piire veel paika ei panda. Tema sõnul tuleks see otsustada kurdide ja Iraagi vahelise kokkuleppega.