Harju Maakohus tunnistas Kovan Mohammadi (20) süüdi raske tervisekahjustuse tekitamises ning valu ja tervisekahjustuse põhjustanud kehalises väärkohtlemises ja mõistis talle liitkaristuseks 10 aastat vangistust.

Kovan Mohammadile esitati kohtusse tulles süüdistus raske tervisekahjustuse tekitamises, millega kaasnes oht elule ja tervisehäire, mis kestis vähemalt 4 kuud. Kohtus lisandus sellele süüdistusele ka valu ja tervisekahjustusi põhjustanud kehalise väärkohtlemise süüdistus, mis pandi toime lähi- või sõltuvussuhtes ja korduvalt.

Kovan Mohammad tunnistas end kergemas kuriteos süüdi, raskemas mitte. Kohtus leidis tõendamist süüdistatava süü mõlemas kuriteos.

Väärkohtlemise osas süüdistatav ka tunnistas, et lõi kannatanut korduvalt, võimalik, et sada korda puust liistuga. Kannatanu andis kohtus ütlusi, et süüdistatav on ka varasemalt tema suhtes vägivalda kasutanud. Raskema kuriteo puhul kirjeldas süüdistatav kohtus oma tegu ning see langes olulises osas kannatanu ütlustega kokku.

Kohus arvestas otsuse tegemisel, et esines oht elule ning pikaajaline tervisehäire. Terviseprobleemid kestavad kannatanu sõnul siiani. Kannatanu oli koomas 2 kuud, haiglas 5 kuud ning talle tehti 6 operatsiooni. Ligi 70 protsenti naise kehapinnast oli põlenud. Naise ellujäämislootused olid kehvad. Aga mai algul avas ta silmad ning pääses augustis haiglast välja.

Oli ka mitu karistust raskendavat asjaolu – perekondlik ja muu sõltuvus, alaealise juuresolek, madal motiiv (armukadedus) ning eriline julmus ja kannatanu alandamine. Kohus leidis, et tegu ei olnud spontaanne vaid oli kavandatud – süüdistatava poolt tehtud internetiotsinguid teemal, kuidas naist karistada, varasem teoga samasisulise filmi vaatamine ning varasem puhastusbensiini ostmine. Kohus arvestas ka seda, et süüdistatav kahetses oma tegu, tema noorust ning et tegu on varasemalt karistamata mehega.

Süüdistuse järgi soovis Mohammad selle aasta 7. märtsil Tallinnas Majaka tänaval asuvas korteris, armukadedusest ajendatuna, anda oma abikaasale “õppetunni”, tekitades talle karistuseks suurt füüsilist valu ja rasked põletushaavad. Mohammad ostis poest puhastusbensiini, sidus seejärel kodus, nende tütre juuresolekul, oma abikaasa neljast kohast nelja rätikuga kinni, valas ta puhastusbensiiniga üle ja süütas välgumihkliga põlema.

Naine kutsus kiirabi endale ise.

10. märtsil võttis kohus süürlase vahi alla ja tema üle hakati kohut pidama sellel kuul kinnisel istungil kannatanu eraelu kaitseks.

Apellatsiooniõiguse kasutamise soovist tuleb teatada kohtule 7 päeva jooksul.

Mehe ja naise suhted olid pingelised

Süürlaste tugiisik Mai Zayas ei soovinud juulis Eesti Ekspressile Kovani ja tema abikaasa suhetest palju rääkida. See oli süürlanna palve. Ta vihjas vaid, et suhted olid pingelised ja et Kovan polnud kindlasti hooliv pereisa.

Kui Zayas naiselt küsis, kas koduseinte vahel on kõik hästi, vastas noor naine jaatavalt. Aga miski tema pilgus reetis, et võib-olla siiski mitte. Peale käia ei saanud.

Pärast süütamist jäi noore pere väike laps vanemateta. Ema lebas põletushaavadega haiglas, isa oli vahistatud.

Otsustati, et laps jääb tugiisiku juurde. Pärast seda, kui naine haiglast koju sai, kolisid nad lapsega Lasnamäele uude korterisse.

Süürlanna abikaasa versioon

Juulis kirjutas Eesti Ekspress naise abikaasa Kovani versioonist, mis nende korteris tol saatuslikul pärastlõunal juhtus.

Kovani sõnul oli tegemist õnnetusega. "Mohammedidel oli hea läbisaamine,“ ütles Kovani advokaat Alar Neiland Ekspressile. Temagi arvab siiralt, et tegemist oli õnnetusega.

Advolaat ütles suvel, et sügisel on lubanud Neilandi Eestisse tulla ka naise vend, et anda tunnistusi selle kohta, kui hästi noored läbi said. Naine suhtles vennaga tihti Skype’i teel.

Kovan on ise öelnud, et soetas bensiini jalgratta puhastusvahendiks. Samas on korteris palju kergesti süttivaid asju. Ta ei osanud tulega mängides seda ette aimata. Kovani sõnul istusid nad sel traagilisel pärastlõunal naisega köök-elutoas, laps oli neist umbes meetri kaugusel. Neil oli teoksil mängulaadne tegevus.

Kovan püüdis enda sõnul naist kustutada.

Neiland: "Me ei tohiks üldistavalt mõelda, et kanname selle vägivaldse juhtumi kultuurieripärale üle. Ma ei soovi, et meedia kütaks inimesi üles: sellised need pagulased ongi.“

Kovaniga kohtumine polnud loo kirjutamise ajaks võimalik.

Prokuratuur ega kohus ei lubanud Kovanil naisega suhelda, et mees ei saaks oma naist mõjutada.

Süüriast pärit sõjapõgenike pere saabus Eestisse möödunud aasta juunis Kreekast.