2013. aastast kehtiva skeemi järgi saab kodakondsuse anda välismaalastele, kes on investeerinud vähemalt 2 miljonit eurot Küprosel asuvasse kinnisvarasse või vähemalt 2,5 miljonit eurot ettevõtetesse või valitsuse võlakirjadesse. Keeleoskust ega Küprosel resideerimist taotlejalt ei nõuta.

Küpros jagas oma passe välismaistele ettevõtjatele ka varem, kuid siis toimus see lihtsalt ministri otsuse alusel, mis tähendab, et varasem kord oli praegusest veelgi vähem läbipaistev. Kodakondsuse ostnud inimeste nimekirja pole ametlikult avaldatud, kuid dokumendiga tutvunud ajakirjanike sõnul on Küpros ja Euroopa Liit niimoodi juurde saanud sadu kodanikke.

Teiste seas on hiljaaegu kodakondsuse saanud Vene miljardärid Leonid Lebedev ja Aleksander Ponomarenko. Juba enne 2013. aastal kehtestatud uut korda said Küprose kodanikuks Ukraina oligarhid Gennadi Bogoljubov ja Igor Kolomoiski, keda seostatakse miljardite eurode vargusega pangast PrivatBank. 2010. aastal sai Küprose kodakondsuse Süüria presidendi Bashar al-Assadi nõbu Rami Makhlouf.

Leht meenutab, et see pole esimene kord, kui mõnele liikmesriigile euroliidu kodakondsuse müümist ette heidetakse. Malta peaministrit Joseph Muscatit süüdistati meedias tänavu välismaalastest ärimeestele passide müümises, mille eest tasuks olevat peaministri abikaasa Michelle saanud Aseri presidendi tütre Leila Alijeva käest miljoneid dollareid altkäemaksu. Süüdistused pole siiski tõendamist leidnud ja Muscat jätkas peaministrina ka pärast juunis toimunud valimisi. Lätis paljastati mullu nn "kuldse viisa" programm, mis võis aidata Usbeki eriteenistustel riigi kaudu korruptiivset raha pesta.