See lendas palju kõrgemalt ja kaugemale kui 20. augustil väljatulistatud rakett: umbes 770 kilomeetri kõrgusel, läbis 3700 kilomeetrit ja lõpetas teekonna Hokkaido lähedal meres.

Jaapani peaminister Shinzo Abe reageeris meedias avaliku kinnitusega, et tema kodumaa näeb Põhja-Koreas enneolematut ohtu ega kavatsegi selliseid ohtlikke samme tolereerida.

Põhja-Korea avalik seisukoht on aga, et nad alles alustavad oma sõjaliste katsetustega Vaikse ookeani piirkonnas.

Lõuna-Korea vastas seekord "õppuse korras" omalt poolt raketi väljasaatmisega, mis on nende väejuhtide sõunl võimeline tabama Sunani lennujaama stardipaika, kust Põhja-Korea rakett teele läks.

USA riigisekretär Rex Tillerson on juhtumit samuti avalikult tauninud ja kutsub üles diktaatorriigi partnereid Hiinat ja Venemaad samuti selgete sammudega kinnitama, et sellised hoolimatus pole maailmale vastuvõetav.

USA ja Jaapani asjatundjate hinnangul saatis Põhja-Korea välja keskmise ulatusega kontinentidevahelise ballistilise raketi (ingl intermediate range intercontinental ballistic missile ehk ICBM).

ÜRO Julgeolekunõukogu korraldab täna (Eesti aja järgi kell 22) juhtumi arutamiseks erakorralise istungi, mida palusid Jaapan ja USA.

ÜRO julgeolekunõukogu kehtestas nädala alguses Põhja-Koreale järjekordse sanktsioonipaketi vastuseks viimase tuumarelvaprogrammiga.