USA on valmis uurima võimalusi Venemaaga ühiste mehhanismide loomiseks, tagamaks stabiilsuse, sh luua lennukeelutsoone, alustada relvarahuvaatlejate tegevust kohapeal ja toimetada koordineeritult kohapeale humanitaarabi. Venemaal on eriline vastutus neis jõupingutustes aidata.“ ütles Tillerson.

Ministri sõnul on Islamiriigi seis kehv ja terroriorganisatsioon on täieliku lüüasaamise veerel. „Missioon on võimalik lõpule viia, aga selleks peab rahvusvaheline üldsus, eriti Venemaa, hakkama kõrvaldama takistusi Islamiriigi lüüasaamise teelt,“ ütles Tillerson.

„Me kutsume kõiki osapooli, sh Süüria valitsust ja tema liitlasi, Süüria opositsiooni- ja koalitsioonijõude pidama lahingut Islamiriigi lüüasaamise nimel, vältima üksteisega konflikti ning pidama kinni teineteise geograafilistest piiridest ja deeskaleerimise protokollidest,“ sõnas ta.

Ameerika Ühendriikide president Donald Trump kohtub reedel esimest korda silmast silma Venemaa riigipea Vladimir Putiniga G20 tippkohtumise kuluaarides Saksamaal, kus ta võib venelastele koostööettepaneku teha.