Tillerson ütles, et see on "uus ohuareng" Ameerikale ja kogu maailmale, kirjutab BBC.

Ta hoiatas, et Washingoton ei kavatse kunagi leppida tuumalrelvadega Põhja-Koreas. Tilleresoni hinnangul on vaja selle peatamiseks globaalset koostööd.

Selleks palus Ameerika ÜRO julgeolekunõukogul teemat arutada. Kinnine kohtumine nõukogu 15 liikmega peaks toimuma täna.

USA ja Venemaa varasemal hinnangul katsetas Põhja-Korea tõenäoliselt keskmaaraketti, kuid nüüd on hakatud uskuma, et Põhja-Korea katsetas tõepoolest mandritevahelist ballistilist raketti, edastasid juba varem päeval anonüümsetele valitsusallikatele viidates teiste seas telekanalid CNN ja NBC.

Põhja-Korea teatas teisipäeval, et katsetas pärast aastakümneid kestnud ponnistusi edukalt mandritevahelist ballistilist raketti.

Raketi Hwason-14 katsetust jälgis isiklikult riigi liider Kim Jong-un, ütles Korea kesktelevisioonis rahvariietes naisdiktor. Tema sõnul jõudis rakett 2802 kilomeetri kõrgusele ja lendas 933 kilomeetrit.

"Ameerika värdjad pole kuigi rõõmsad selle 4. juuli iseseisvuspäevaks saadetud kingituse üle," oli Põhja-Korea liider Kim Jong-un väidetavalt naerdes öelnud.

USA ametnikud usuvad, et Põhja-Korea on suuteline tulistama raketi Alaskele, kuid ekspertide hinnangul ei ole see siiski võimeline tabama sihtmärki.