Meetmed, mis Euroopa ja USA ametnike sõnul hakkavad kehtima kolme nädala jooksul, võivad nõuda lisaaega reisijate ja nende isiklike elektroonikaseadmete kontrollimiseks võimalike lõhkeainete osas, vahendab Reuters.

Meetmed puudutavad päeva jooksul USA-sse saabuvat 325 000 reisijat ja 180 lennufirma umbes 2000 lendu 280 lennuväljalt 105 riigist.

Märtsis keelustas USA kaheksa riigi kümnelt lennuväljalt lähtuvatel lendudel sülearvutid. Kardetakse, et lennukisse kaasa võetavatesse elektroonikaseadmetesse võidakse peita pommid.

Samasugused piirangud kehtestas kiiresti ka Suurbritannia.

Otsus uusi sülearvutipiiranguid mitte kehtestada leevendab USA ja Euroopa lennufirmade muret, et keelu laiendamine Euroopale või muudele piirkondadele tekitaks suuri logistilisi probleeme ja peletaks reisijaid eemale.

Euroopa ja USA ametnikud ütlesid Reutersile, et lennufirmadel on 21 päeva aega korraldada tugevdatud lõhkeainete jälgede tuvastamine ja 120 päeva aega muude julgeolekumeetmete, sealhulgas reisijate tugevdatud kontrolli rakendamiseks.

Et sülearvuteid kasutavad lendudel laialdaselt äriklassi reisijad, kes maksavad tavalise pileti hinnaga võrreldes topelt või rohkem, kartsid lennufirmad, et keelu laiendamine kärbib sissetulekut.