Sotsiaaldemokraadid (SPD), vasakpoolsed ja rohelised surusid Bundestagi õiguskomisjonis oma häältega läbi, et samasooliste abielu teema võetakse kiiremas korras parlamendi päevakavva – eeldatavasti sel reedel, teatasid komisjoni liikmed ajalehe Die Welt vahendusel.

Selline puna-puna-roheline ühisrinne Kristlik Demokraatliku Liidu (CDU) ja selle Baieri sõsarpartei kristlik-sotsiaalse liidu (CSU) vastu on märkimisväärne areng ja tähendab avalikku vastasseisu koalitsioonipartnerite vahel. CDU/CSU fraktsiooni juhid olid selle teema üle enne sügisel toimuvaid Bundestagi valimisi hääletamise vastu.

SPD fraktsiooni juht Thomas Oppermann oli varem teatanud, et taotleb Bundestagis nimelist hääletamist, et valijad teaksid, millised parlamendi liikmed samasooliste abielu poolt olid. Oppermann arvestab enese sõnul paljude vastuhäältega CDU/CSU fraktsioonist.

SPD tahab homoseksuaalsete paaride heteroseksuaalsetega täieliku võrdsustamise üle hääletamist koalitsioonipartneri tahte vastaselt veel sel nädalal. Sotsid reageerisid liidukantsler Angela Merkeli üllatuslikule meelemuutusele, kes väljendas esmaspäeval senise selge „ei“ asemel poolehoidu südametunnistuse järgi otsustamisele.

Ajalehe Passauer Neue Presse teatel kritiseerisid CDU/CSU fraktsiooni juhid teisipäeval Merkelit seetõttu teravalt.

Arvatavasti reedesel hääletusel peaks Bundestagi enamus SPD, vasakpartei ja roheliste toel samasooliste abielud heaks kiitma.