Robredo visiit Balo-i evakuatsioonikeskusse lisab õli tulle spekulatsioonidele 72-aastase Duterte tervise üle. Viimase eemalviibimine avalikkuse eest sel kuul on pikim pärast tema ametisse astumist aasta tagasi, vahendab Reuters.

Sagedaste avalike esinemiste ja mitmete maratonkõnede poolest päevas tuntud Duterte puudumine tema ametiaja suurima kriisi ajal õhutab veelgi sagedasi kuulujutte kehva tervise kohta, mida administratsioon eitab.

Asepresident Robredo ei maininud oma visiidi ajal Dutertet kordagi.

Duterte pressiesindaja ei vastanud, kui Reuters palus presidendi pikale veninud eemalviibimist kommenteerida.

Duterte pikaajaline sõber ja juriidiline nõunik Salvador Panelo ütles, et president on tugev nagu pull ning osaleb avalikul üritusel ja kohtub kabineti liikmetega teisipäeval.

Dutertet nähti viimati 20. juunil kahes Marawi lähedal asuvas linnas, kus ta kohtus sõdurite ja evakueeritutega. Enne seda polnud Dutertet näha kolm päeva pärast kõnet, milles ta ütles, et tema tervis on „ebaoluline“. 12. juunil pani paljusid kulmu kergitama Duterte puudumine iseseisvuspäeva üritustelt.

Administratsiooni teatel on Duterte olnud „väsinud“.

Marawis jätkus esmaspäeval sõjategevus, kuigi päev varem kuulutas sõjavägi kaheksaks tunniks välja ühepoolse relvarahu ramadaani lõppu tähistava islami püha eid al-fitri puhul ning et püüda päästa konfliktitsooni lõksu jäänud tsiviilisikuid.

Lahing Marawi pärast on nõudnud 70 sõjaväelase, 27 tsiviilisiku ja 290 mässulise elu.

Islamistliku organisatsiooni Maute ja selle liitlaste vastupidavus ja organiseerituse tase on tekitanud kogu piirkonnas suurt hirmu ulatuse pärast, mille võrra on Islamiriigi äärmuslik meelsus Filipiinide lõunaosas kanda kinnitanud.