USA president Donald Trump on täna Brüsselis, et osaleda NATO tippkohtumisel ja tutvustada end esimest korda lähemalt Euroopale. Trumpi varasemate ütlemiste tõttu nii NATO kui Euroopa Liidu suunal on ootusärevust päris palju.

Trumpi päev Brüsselis algab kõigepealt lühida kohtumisega Euroopa Ülemkogu president Donald Tuski ja Euroopa Komisjoni juhi Jean-Claude Junckeriga. Seejärel sööb USA uus riigipea lõunat Prantsusmaa veel värskema presidendi Emmanuel Macroniga.

NATO tippkohtumisele suunduvad nii Trump kui teised liitlasriikide juhid alles pealelõunal. Aga enne tööd toimub NATO-s mitu tseremooniat, sest seekordse riigijuhtide kokkusaamise formaalne ajend on alliansi uue peakorteri avamine.

Töö alles õhtul

Kõigepealt avatakse uues peakorteris kaks mälestusmärki. Esimene on pühendatud Berliini müüri langemisele ja selle avab Saksamaa kantsler Angela Merkel. Teine teos meenutab aga ainukest korda, kui NATO tegelikkuses kollektiivkaitse artikkel 5 käivitas ehk rünnakut New Yorgi kaksiktornidele.

Viimase avab USA president Donald Trump ja sel puhul peaks ta pidama väikese kõne, mis on kogu tippkohtumise kõige oodatum hetk. Euroopas loodetakse, et Trump ütleks lõpuks välja, et ta on selgelt pühendunud artikkel viies sõnastatud kohustusele liitlasi kaitsta.

Seejärel antakse uus peakorter ametlikult NATO-le üle.

Riigi- ja valitsusjuhid alustavad „töökohtumist“, mis tegelikkuses on pikk õhtusöök, alles siis, kui kell on tiksunud juba üle tööpäeva lõpu. Kohtumise peaks plaani kohaselt lõppema Eesti aja järgi kella kümne paiku, kuid nagu ikka, sellistel üritustel on kombeks mitte plaani järgi minna.