Trump esitab kõne kümnete moslemiriikide esindajate ees, et visioneerida tulevikku suhetes Ameerika Ühendriikide ja islamimaailma vahel, vahendab uudisteagentuur AP.

Teadaolevalt kutsub ta moslemiriike üles ühinema USAga võitluses globaalse terrorismi, ennekõike Islamiriigi vastu.

Trumpi rahvusliku julgeoleku nõunik H.R. McMaster kirjeldas seda kui inspireerivat, samas otsekohest kõnet vajadusest astuda vastu radikaalsele ideoloogiale ning riigipea lootusest rahuliku visiooniga islami domineerimisest üle kogu maailma.

„Kõne eesmärk on ühendada laiem moslemimaailm kogu tsivilisatsiooni ühise vaenlase vastu ja demonstreerida Ameerika pühendumist moslemiriikidest partneritele,“ vahendab ajaleht The Washington Post McMasteri sõnu.

Valimiskampaania ajal oli Trumpi retoorika aga hoopis teistsugune. Ta lubas kehtestada sissesõidukeelu kõigile moslemitele ja rääkis sellest, kuidas islam ameeriklasi tohutult vihkab. Moslemitest põgenike sisselubamist võrdles ta Trooja hobusega.

On ka tähelepanuväärne, et tänase kõne kirjutas Stephen Miller, Valge Maja poliitikanõunik, kes sai avalikkusele mõne kuu eest tuntuks administratsiooni vastuolulise moslemite sissesõidukeelu autori ja ägeda õigustajana.