Nii varjupaigataotlejate õigusi kaitsev meeleavaldus „Oikeus elää“ („Õigus elada“) kui ka sisserändevastane meeleavaldus „Suomi ensin“ („Soome kõigepealt“) peavad väljakult lahkuma 22. maiks, teatab Helsingin Sanomat.

Meeleavaldused on Rautatientoril kestnud alates 10. veebruarist. Esimestel kuudel avaldasid varjupaigataotlejad meelt kaasaegse kunsti muuseumi Kiasma kõrval ja sisserände vastased alustasid Paasikivi väljakult.

16. veebruaril käskis politsei meeleavaldajatel Rautatientorile ümber paikneda.

Helsingi linn teatas meeleavaldajate minema ajamise otsusest neljapäeva hommikul. Linna teatel on Rautatientori alates maist renditud tervikuna mitmetele erinevatele ürituste korraldajatele.

Suve esimene Rautatientoril korraldatav suurüritus on festival Maailma Kylässä (Maailm Külas) 27.-28. mail.

Helsingi linn lubab edastada meeleavalduste korraldajatele informatsiooni teiste väljakute või parkide väljarentimist puudutava olukorra kohta, et oleks võimalik meeleavaldustega jätkata, kui selleks soovi on.

Meeleavaldus „Oikeus elää“ algas vastuseks Soome immigratsiooniameti ehk Migri väljasaatmisotsustele. Migri juht Jaana Vuorio käis meeleavaldajatega kohtumas juba veebruaris.

Meeleavaldusest „Suomi ensin“ osavõtjad on aga range väljasaatmispoliitika toetajad. Soome siseminister Paula Risikko on käinud rääkimas mõlema leeriga.