Mugabel on viimasel ajal avalikkuse ette ilmudes pidevalt silmad kinni olnud, sealhulgas eelmisel nädalal, kui ta osales Maailma Majandusfoorumi diskussioonipaneelis Lõuna-Aafrika Vabariigis, vahendab AFP.

„Ma tunnen end läbikukkununa, kui on lugeda, et president magab konverentsidel, ei,“ ütles Mugabe pressiesindaja George Charamba riiklikule ajalehele Herald. „93-aastasena juhtub midagi silmadega ja president ei kannata eredat valgust. Kui te vaatate tema asendit, siis ta vaatab maha, väldib otsest valgust.“

Charamba võrdles Mugabet Lõuna-Aafrika Vabariigi endise presidendi Nelson Mandelaga, kelle silmad olid tundlikud fotoaparaatide välklampidele pärast töötamist aastaid paemurrus, kui ta oli Robbeni saarel vangis.

Mugabe, kellel oli raskusi ilma abita kõndimisega, on praegu ühel oma sagedastest ravireisidest Singapuris.

Charamba sõnul saab Mugabe eriravi silmadele, kuid tema üldine tervislik seisund on väidetavalt hea.

Samal ajal, kui president käib välismaal ravil, on aga Zimbabwe enda meditsiinisüsteem riigi majandusraskuste tõttu kokku varisenud.

Charamba sõnul kontrollib Mugabe ravi Harares „väga, väga, väga must“ Zimbabwe arst ning välismaale lendab Mugabe ainult spetsialistide juurde.