Paar päeva tagasi käisin ma EMOs, kust öeldi, et ma pöörduks kohe oma arstile (sellele arstile, kes mu asjaga tegeleb), sest mul oli vereproov halvenenud. Helistasingi seejärel valvearstile.

Sain aga valvearstile helistades üllatava kohtlemise osaliseks. Arst vastas minu kaebuste peale, et ta ei usu, et mul midagi viga on. Hääle järgi polevat hullu midagi. Ta ei tahtnud vastata ühelegi küsimusele, oli mu peale pahane ja käitus üldse kummaliselt. Kui ütlesin talle, et tal on vist mingid probleemid, vastas ta, et solvan teda, kuid mis ma pidin siis ütlema, pöördusin tema poole oma murega, kuid ta oli mu peale väga vihane.

Selgitasin talle, et terviseprobleem alles avastati ning et EMOs kästi mul kohe arsti poole pöörduda. Kui uurisin valvearstilt selle verenäidu kohta, mis pidi EMO arvates kriitiline olema, siis oleksin sattunud nagu inimese otsa, kes mitte millestki aru ei saa. Praktiliselt sõnas see valvearst, et kui ma veel püsti seisan, järelikult pole mul häda midagi.

Ütlesin talle, et kui ma pikali kukun, ega siis tõesti enam helistada ei saa ja nii see jant jätkus. Ma ei saanud sellelt arstilt infot, miks mind EMOst arstile saadeti, mille poolest vereproovi näit nii halb oli ja kas see näit on kriitiline. Olen sügavalt pettunud ja solvunud, oleksin nagu rääkinud inimesega, kes ei saanud aru, kes ta on, miks talle helistatakse ja sellel inimesel puudus ka minimaalne hoolivustunne.

Seoses antud juhtumiga on mul tekkinud küsimused, et kas erialane valvearst on inimene, kes peab patsiendile nõu andma ainult siis, kui inimene on juba maha kukkunud? Kas ta peab nõu andma ainult ekstreemsete olukordade puhul (kuigi patsient ei suuda ju seda hinnata, kas ta olukord on ekstreemne ja kriitiline) või võib patsient ka nõu küsida? Minu näite puhul oli ju kästud kohe oma arstile poole pöörduda.

Leian, et selline arst on patsiendile ohtlik. Üldse, kas mul on õigus igakülgset infot saada oma haigusest, kuskohast ja kellelt ma seda saan, kuskohast ma saan teada, millised verenäidud on ohtlikud ja kriitilised, kes peab mulle seda selgitama? Kas ma pean siis muretsemise korral kohe kiirabisse helistama, sest valvearstilt ma mingit teavet ei saa?

Väga hirmus kogemus oli selline kokkupuude tervisehoiuga. Sedasi küll patsienti kohelda ei tohi. Ma ei helistanud öösel, vaid pärastlõunal ning kui arst arvab, et teda solvatakse, kui teda tüüdatakse igasugu küsimustega, siis vabandage, minul patsiendina on õigus sada korda rohkem solvuda arsti peale, kes solvub sellest, kui tema poole tervisemurega pöörduda.