Belgia politsei hoiatas neljapäeva hommikul Prantsuse kolleege terrorismis kahtlustatava Youssouf E.O. saabumise kohta Belgiast Prantsusmaale. Mehe advokaadi sõnul ei ole tal aga neljapäevaõhtuste sündmustega Pariisis mingit pistmist ja ta oli nende sündmuste ajal tööl Antwerpeni sadamas asuvas tanklas, vahendab Het Laatste Nieuws.

Miks rääkis Islamiriik oma pressiteenistuse Amaq kaudu Belgia võitlejast, ei ole päris selge. Flaami portaal VTM Nieuws teatas, et Islamiriik võis neljapäeva õhtul omaks võtta rünnaku, mis ei olnud veel toimunud. Ka Prantsuse luureteenistustel on kahtlusi, teatas ajaleht Le Parisien, mille teatel kasutas Islamiriik Cheufri teo lihtsalt enese kasuks ära.

Prantsuse uurijad keskenduvad nüüd seega Cheufrile, kes on auto omanik, millega tulistaja sõitis. Mees on politseile juba aastaid tuttav. Kas ta on päriselt tulistaja, peab näitama uurimine.

Autost leiti koraan ja relvad. Nende hulgas olid pumppüss ja külmrelvad nagu kööginuga. Prantsuse telekanali BFM TV teatel leiti autost ka käsitsi kirjutatud märkmed, mis sisaldasid Lagny politseijaoskonna, Levallois-Perret’s asuva julgeolekuteenistuse kontori ja kolme relvatehase aadresse. Mehe surnukeha juurest leiti käsitsi kirjutatud sedel, millel kirjutatus kaitstakse Islamiriiki, teatas AFP.

Prantsuse õiguskaitseorganite teatel on Cheufri sündinud 1977. aasta 31. detsembril. Ta on juba varem tapmiskatse eest 20 aastaks vangi mõistetud. Ka siis olid sihikul politseinikud. 2001. aastal sõitis ta Roissy-en-Bries Seine-et-Marne’i departemangus kolmele inimesele varastatud autoga otsa. Kaks neist olid politseinikud, kes said vigastada, teatas BFM TV. Politseijaoskonnas õnnestus Cheufril valvurilt relv ära võtta ja viimast viis korda tulistada. Siiski sai valvur Cheufrist jagu.

Alguses pidi Cheufri 20 aastaks vangi minema. 2005. aastal lühendati karistust 15 aastani. Vanglas Cheufri ei radikaliseerunud ja pääses 2015. aastal vabadusse.

Cheufri naaber Abdel ütles AFP-le, et Cheufri vihkab politseid ja Prantsusmaad. Naabrite teada Cheufri praktiseeriv moslem ei olnud. „Ma käin tihti mošees, aga ei ole teda veel kunagi näinud,“ ütles naabrimees Salim. Veel üks naaber nimetas Cheufrit „absoluutselt mitte usklikuks“ inimeseks.