Lisaks aprillis vastu võetud seadusele, millega faktiliselt keelatakse riigis Kesk-Euroopa ülikooli (CEU) tegevus, saatis Ungari valitsus hiljuti parlamendile arutamiseks seaduse, millega tunnistatakse välistoetust saavad kodanikuühendused välisagentideks. Samasugust meedet kasutatakse kodanikuühenduste avalikuks stigmateerimiseks ka Venemaal.

„On tõstatatud küsimusi, kas Ungari valitsuse teatud sammud vastavad EL-i reeglitele ja meie ühistele väärtustele,“ ütles Timmermans pressikonverentsil, märkides, et CEU on „pärl“, mis väärib kaitsmist. [Komisjon] on otsustanud kasutada kõiki instrumente, mille EL-i aluslepingud meile annavad, et kaitsta ühenduse alusväärtusi. Visioon avatud ühiskonnast, erinevusi sallivast ühiskonnast on ohus.“

Ka USA välisministeeriumi pressiesindaja Mark Toner ütles teisipäeva õhtul, et USA kutsub Ungarit üles uut ülikooliseadust mittte rakendama. „Tahaksime näha arutelu, mis võtaks arvesse kõikvõimalikke murekohti, lähtudes dialoogist ülikooli ja teiste asjassepuutuvate asutustega,“ ütles Toner.