Leedu luureteenistus teatas oma iga-aastases ohuhinnangus, et Venemaa uuendas oma relvajõude Kaliningradis eelmisel aastal, vähendades aega, mis kulub mistahes rünnaku alustamiseks ja hoides potentsiaalselt ära NATO jõudude tugevdamise, vahendab Reuters.

Need Vene uuendused sisaldasid hävituslennukeid Su-30 ja raketisüsteeme, mis võimaldavad laevade sihikule võtmist peaaegu kõikjal Läänemerel.

„See on signaal NATO-le otsustuskiiruse parandamiseks,“ ütles Leedu kaitseminister Raimundas Karoblis. „NATO reaktsiooniaeg ei ole nii kiire, nagu me tahaksime.“

Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov nimetas seda muret Vene-vastaste meeleolude ilminguks.

„Käimas on totaalne russofoobia, hüsteeriline russofoobia,“ ütles Peskov. „Moskva on alati toetanud häid suhteid Balti riikidega.“

Sel aastal paigutab NATO igasse Balti riiki ja Poolasse umbes tuhat sõdurit lisaks väiksemale USA väekontingendile, mis on juba piirkonnas.

„Jõud on adekvaatsed lühikese ajaperioodi jooksul, aga keskmise ajaperioodi jooksul tahaksime me rohkem võimekusi ja mitte ainult maavägesid, vaid ka õhutõrjet ja võimet seista vastu igasugusele blokaadile,“ ütles Karoblis.

Raportis öeldakse veel, et Venemaa jälgib ja summutab NATO pilootide kasutatavaid raadiosagedusi Läänemere kohal ning kasutab kauba- ja uurimislaevu luuretegevuseks.

Leedu luureteenistuse teatel on olemas ka „tahtlike või juhuslike intsidentide“ oht Vene ja Valgevene sõjaväelaste osavõtul.

Desinformatsiooni levitamine Leetu paigutatud NATO sõdurite diskrediteerimiseks, nagu näiteks hiljutised valeteated Saksa sõdurite toime pandud vägistamisest, tõenäoliselt jätkub.

„Provokatsioonid NATO üksuste vastu Leedus jätkuvad ja muutuvad suuremaks,“ ütles Leedu sõjaväe vastuluure juht Remigijus Baltrėnas.