Kulupõlengutes on varasematel aastatel hukkunud inimesi ning tuleroaks jäänud mitmeid kodusid, meenutab päästeamet. Kustutamata tikk või suitsukoni süütab krõbekuiva kulu ja tuulise ilmaga on põlengule väga raske piiri panna. Lisaks tule leviku ohule metsale või hoonetele, hukkuvad madalas heinas elutsevad väikeloomad ja pesitsemist alustanud linnud. Et ära hoida hooletusest kulu süttimist peab olema ettevaatlik lahtise tulega ümber käimisel ja lõkke põletamisel tuleb täita ohutusnõudeid.

Ohutuse tagamiseks tuleb lõkkease piirata mittesüttiva pinnasega, hoida käepärast esmased kustutusvahendid (kustuti, ämber või voolik veega) ning valvata, et tuli lõkkeasemelt kaugemale ei leviks. Lõkke põletamisel tuleb arvestada tuulega ning lõke peab olema kaugemal metsast ja hoonetest. Lõket tohib teha tuulevaikse ilma või nõrga tuulega, mis on kuni 5,4 meetrit sekundis (liiguvad puude peenikesed oksad). Tuleohutusnõuete eiramine on raskematel juhtudel karistatav rahalise trahviga kuni 1200 eurot.

Kulupõlengud viimasest ööpäevadest:

  • 28. märtsil kella 15.36 ajal põles Jõgeva alevikus Seemne tn piirkonnas 0,1 hektarit kulu.
  • 28. märtsil kella 16.23 ajal süttis Nõo vallas Tõravere alevikus tuulise ilmaga lõkke tegemisest 1,5 hektarit kulu ning põleng ohustas paarikümne meetri kaugusel asuvat metsa. Päästjad piirasid kulutule leviku ja kustutasid põlengu. Tuleohutusnõudeid eiravalt lõket põletanud mehe andmed fikseeriti ja edastati päästekeskuse menetlusinspektoritele.
  • 28. märtsil kella 13.16 ajal põles Valgas Laia ja Raudtee tänava lõpus Läti territooriumil 1,5 hektarit kulu, mille Valga päästjad kustutasid.
  • 28. märtsil kell 16.26 teatati häirekeskusele tulekahjust Kolga-Jaani vallas Kolga-Jaani alevikus, kus põles 1,3 hektari ulatuses kulu ja kuusehekk. Päästjad hoidsid ära tule leviku lähedal asuvatele hoonetele ja lõpetasid kustutustööd kella 17.29 (pilt manuses, Lõuna päästekeskus). Esialgsetel andmetele põhjustas tulekahju kahe poisi lahtise tulega mängimine. Nende andmed fikseeriti ja edastati päästekeskuse menetlusinspektoritele.
  • 28. märtsil kella 12.18 ajal ohustas Võru vallas Käätso külas hektari ulatuses põlev kulu lähedal asuvaid maju. Päästjad piirasid tuulega kiiresti liikuva kulutule leviku ja kustutasid põlengu kella 12.43.
  • Tallinnas ja mujal Harjumaal käisid päästjad möödunud ööpäeva jooksul kulupõlenguid kustutamas lausa kaheksal korral, ühel korral tuli kustutada ka roopõlengut. Kõik maastikupõlengud olid pigem väiksemamõõtmelised.
  • 28. märtsil kell 18.52 sai häirekeskus teate tulekahjust Raplas Tammemäe laululava läheduses. Teataja sõnul põles kulu umbes 100 meetri ulatuses ning tuli liikus tuule tõttu metsa suunas. Päästjate saabudes selgus, et põles umbes 400 ruutmeetrit pinnast. Päästjad kustutasid põlengu kell 19.10.