„Politseil on juhtumist videomaterjali ja selle materjali põhjal vähemalt tundub nii, et juhtumile eelnes Rautatientoril pikem sõnavahetus ja tõuklemine,“ ütles asja uurimist juhtiv kriminaalkomissar Petri Juvonen, teatab Helsingin Sanomat.

Politsei uurib videos näha olevate inimeste osa sündmustes.

„Praeguste andmete ja asjaosaliste jutu järgi kavatsesid ohver ja tema sõbrad minna Rautatientori nurgal olevasse käimlasse, aga soome rahvusest mehed takistasid seda,“ ütles Juvonen.

Olukorra lõpetuseks lasti välismaist päritolu veidi üle 20-aastasele mehele gaasi näkku. Seejärel läks ohver lähedal olevasse restorani nägu loputama, kuid gaasitamisolukorras osalenud mehi läks talle järele. Politsei andmetel ähvardasid viimased gaasi näkku saanud meest ja tema sõpra lühikest aega ka restoranis.

Lõpuks soome rahvusest mehed lahkusid ja politsei ei ole neid seni kätte saanud. Mitmete asjaosaliste isikud on politseile siiski teada.

Peagi pärast juhtunut pandi YouTube’i üles video, mille põhjal oli karjumist mõlemalt poolt. Üks videos äratuntav isik on Soomes sel kevadel toimuvatel kohalike omavalitsuste valimistel kristlike demokraatide nimekirjas osana Paavo Väyryneni valimisliidust Terve Helsinki kandideeriv Laura Niitamo.

Niitamo ütles nagu politseigi, et sündmused said alguse avaliku WC kasutamisega seotud tülist, kuid tema väitel takistas välismaist päritolu mees liikumise Suomi Ensin (Soome Kõigepealt) liikme tualetti minekut.

Sisserändevastane Suomi Ensin on avaldanud juba nädalaid meelt Rautatientori rahvusteatripoolses otsas. Väljaku vastaspoolel on sama kaua toimunud väljasaatmisotsuseid ja Soome varjupaigapoliitikat üldisemalt kritiseerivate varjupaigataotlejate meeleavaldus.

Rautatientori avalik tualett asub Suomi Ensin meeleavaldajate telgi läheduses.

Niitamo väitel oli gaasitamine enesekaitse.

„Kui ta [üks olukorras osalenud varjupaigataotlejatest] nägi, et ma filmin, ründas ta väljasirutatud kätega otse minu kõri suunas,“ väitis Niitamo.