Valge Maja teatas neljapäeval selgelt, et jääb pealtkuulamise väitele kindlaks ja lõpuks tõestatakse, et presidendil oli õigus, vahendab New York Times.

Valge Maja esitas neljapäeval isegi uue väite pressisekretär Sean Spiceri ägedalt võitluslikul ja mõnikord sürreaalsel pressikonverentsil. Spicer sõimas reportereid ja luges ette uudiseid, mis kas ei toeta Trumpi väiteid või on luureametnikud need ümber lükanud.

Ühes uudises, mille Spicer ette luges, väidetakse, et Obama kasutas Trumpi järel nuhkimiseks Suurbritannia signaalluureagentuuri Valitsusside Peakorterit (GCHQ).

„Laialdaselt teatatakse, et kogu 2016. aasta valimiste ajal toimus jälgimine, mida viisid läbi erinevad inimesed,“ ütles Spicer. Küsimusele, kas president jääb oma algse väite juurde, vastas Spicer: „Ta jääb selle juurde.“

Pealtkuulamisväited ümber lükanutega ühinesid enne Spiceri pressikonverentsi ka luurekogukonna üle järelevalvet pidavad tippsenaatorid.

„Meile kättesaadava informatsiooni põhjal ei näe me mingeid viiteid sellele, et Trump Tower oleks olnud ühegi Ühendriikide valitsuse elemendi jälgimisobjekt ei enne ega pärast 2016. aasta valimispäeva,“ teatasid oma avalduses senaatorid Richard Burr ja Mark Warner.

Senati luurekomitee liidrite selge järeldus tähendab seda, et kõik neli valitsuse luurealast jälgimistegevust kontrollivat kongressi liidrit on Trumpi väite tagasi lükanud. Kolmapäeval tegid seda esindajatekoja luurekomitee juhid Devin Nunes ja Adam Schiff.

Spicer väitis neljapäeval, et kongressile ei ole uurimiseks antud kogu informatsiooni.

„Luurekomitee mõlema erakonna liidrid ei oleks teinud seda avaldust, mille nad tegid, ilma et neid oleks täielikult briifitud asjaomaste võimude poolt,“ teatas selle peale senaator Warneri pressiesindaja Rachel Cohen.

Süüdistused GCHQ aadressil on pärit telekanali Fox News kommentaatorilt Andrew Napolitanolt. Briti agentuuri pressiesindaja nimetas neid mõttetusteks ja lisas: „Need on üdini naeruväärsed ja neid peaks eirama.“