Taani peaministribüroo teatel hakati Yıldırımi töövisiiti Taani planeerima juba mitme nädala eest, kuid seoses kasvavate pingetega Türgi ja Hollandi vahel, tegi peaminister Lars Løkke Rasmussen ettepaneku kohtumine edasi lükata.

„Tavapärastes oludes oleks mul hea meel tervitada peaminister Yıldırımit Kopenhaagenis, kuid seoses Türgi retooriliste rünnakutega Hollandi suunal, ei ole võimalik kohtumist neist sündmustest isoleerida,“ selgitas Rasmussen.

„Taani valitsus jälgib viimaseid arenguid Türgis suure murega, arvestades, et demokraatlikud põhimõtted on märkimisväärse surve all,“ märkis valitsusjuht.

„Tavaliselt ei takistaks selline asjaolu kohtumist, vaid suurendaks selle toimumise vajadust, kuna annaks võimaluse väljendada muret olukorra pärast otse. Ometi, arvestades lääne demokraatiate iseloomustamist ja Hollandi retoorilist ründamist, võiks praegusel hetkel kohtumisest türklastega välja lugeda, justkui suhtuks Taani neisse arengutesse leebelt, mis ei ole aga tõsi.“

Türgi president nimetas laupäeval hollandlasi natside jäänukiteks ja fašistideks, pärast seda kui kahe riigi vahel puhkes sel nädalal diplomaatiline tüli, kuna Holland keelas Türgi ministritel oma territooriumil president Recep Tayyip Erdoğani volituste suurendamiseks kampaaniat teha.

Laupäeval keelati riiki siseneda Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlul. Viimane tahtis maanduda sadamalinna Rotterdami lennuväljal, kui tuli välja, et Hollandi valitsus keeldub tema lennukile maandumisluba andmast.

Çavuşoğlu ähvardas eelnevalt Hollandit karmide majanduslike ja poliitiliste sanktsioonidega, mis tegi Madalmaade peaministri Mark Rutte sõnul mõistlike lahenduste otsimise võimatuks ja sundis keeldu rakendama.

Hiljem samal päeval toimetati riigist välja Türgi perekonnaasjade minister Fatma Betül Sayan Kaya, kes saabus Rotterdami linna autoga Saksamaalt, kuhu ta võimude poolt peagi ka tagasi eskorditi.

Türgi valitsus lubas pühapäeval ministri väljasaatmisele vastata karmimal võimalikul viisil.