„Me oleme kindlalt vastu THAAD-i paigutamisele USA ja Korea Vabariigi poolt Korea Vabariiki,“ ütles Hiina välisministeeriumi esindaja Geng Shuang regulaarsel pressikonverentsil Pekingis, vahendab AFP. „Hiina võtab resoluutselt tarvitusele vajalikud meetmed meie enda julgeolekuhuvide kaitseks. Kõik tagajärjed, mille see kaasa toob, on USA ja Korea Vabariigi kanda.“

USA Vaikse ookeani väejuhatus teatas esmaspäeval, et alustati süsteemi nimega Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) paigutamist Lõuna-Koreasse. Selle eesmärk on Lõuna-Korea kaitsmine Põhja-Korea võimaliku rünnaku eest.

Põhja-Korea lasi esmaspäeval välja neli raketti ja teatas, et harjutas rünnakut USA baaside vastu Jaapanis. Kolm raketti kukkus provokatiivselt lähedale Jaapani rannikule.

Peking on ägedalt THAAD-i Lõuna-Koreasse paigutamise vastu sõna võtnud. Hiina on hakanud survet avaldama Lõuna-Korea Lotte grupile, mis eraldas THAAD-i jaoks maad.

„Me kutsume asjasse puutuvaid osapooli tungivalt üles peatama positsioonidele paigutamise ning mitte minema seda vale teed,“ ütles Geng Pekingis.

Hiina meeleavaldajad on korraldanud proteste Lotte vastu ning seda ähvardatakse mitmesuguste tarbija- või äriboikottidega.

Lõuna-Korea uudisteagentuur Yonhap teatas teisipäeval, et Hiina võimud on sulgenud 39 Lotte poodi riigis, viidates probleemidele tuleohutusega.

THAAD on mõeldud vahelt lõikama ja hävitama lühi- ja keskmaa ballistilisi rakette nende viimases lennufaasis.