Kaitseministeeriumi teatel saadeti 14. veebruaril Leedu parlamendi spiikrile ja meediale e-kiri, milles väideti, et vormiriietuses Saksa sõdurid vägistasid 9. veebruaril Jonavas noore leedulanna. Mõned Leedu meediaväljaanded korjasid uudise Der Spiegeli teatel üles, kuid Leedu valitsus eitas sellise intsidendi aset leidmist. Leedu politsei alustas Saksa uudisteagentuuri DPA teatel juurdlust teadliku valeinformatsiooni levitamise kohta.

Der Spiegel teatas NATO diplomaatidele viidates, et tegemist on Venemaa suunatud provokatsiooniga Bundeswehri ja NATO diskrediteerimiseks.

See selgelt vale informatsiooni levitamine meenutab eelmisel aastal aset leidnud juhtumit, kui Vene meedia pasundas 13-aastase vene päritolu tüdruku väidetavast vägistamisest pagulaste poolt Berliinis. Hiljem osutus uudis täiesti alusetuks.

Saksamaa sisejulgeolekuteenistus Põhiseaduse Kaitse Liiduamet (BfV) heidab Venemaale juba pikka aega ette propaganda- ja desinformatsioonikampaaniate korraldamist riigi- ja sotsiaalmeedias. Eesmärk on BfV sõnul Saksa ühiskonna õõnestamine ning liitvabariigi nõrgestamine ja destabiliseerimine muu hulgas sügisel toimuvaid parlamendivalimisi silmas pidades.