Kim Jong-nam suri esmaspäeval varsti pärast seda, kui tal Malaisia pealinna Kuala Lumpuri rahvusvahelises lennujaamas enne kavas olnud lendu Macausse halb hakkas, vahendab CNN.

Lõuna-Korea parlamendi luurekomitee esimees Lee Cheol-woo ütles kolmapäeval pressikonverentsil, et Kim Jong-nam mürgitati ning kahtlusalused on oletatavasti kaks Aasia naist.

Politsei kirjeldas juhtunut „äkksurmana“. Lõuna-Korea meedia teatel oli Kim Jong-nam 40. eluaastates.

„Seni kahtlusaluseid ei ole, aga me oleme alustanud juurdlust ja otsime uusi võimalusi niidiotste saamiseks,“ ütles Malaisia Selangori osariigi kriminaaljuurdlusameti juht Fadzil Ahmat Reutersile.

„Lahkunu … tundis, nagu keegi haaras või hoidis tema nägu tagantpoolt,“ ütles Fadzil. „Ta tundis peapööritust ja küsis abi … KLIA (Kuala Lumpuri rahvusvaheline lennujaam) letist.“

Lõuna-Korea presidendi kohusetäitja ja peaminister kutsus kolmapäeva hommikul kokku rahvusliku julgeolekunõukogu koosoleku, et Kim Jong-nami surma arutada, teatas presidendi residents Sinine Maja.

Kim Jong-nam oli Põhja-Korea endise juhi Kim Jong-ili poegadest kõige rohkem avalikkuse ees, enne kui Kim Jong-un võimule tuli, kuigi enamasti meenutatakse teda skandaalsete juhtumite järgi.

Teadete kohaselt langes Kim Jong-nam ebasoosingusse pärast seda, kui üritas 2001. aastal valedokumentidega Tokyo Disneylandi külastada.

Pole selge, millal Kim Jong-nam Põhja-Koreast lahkus, kuid ta veetis aega Macaus ja Hiinas ning puudus oma isa matustelt 2011. aastal.

Kim Jong-nam oli ülekaaluline ja hoolimatu playboy, kuid samas ka tark ja avatud meelega mees, kes oli valmis oma perekonna vastu sõna võtma, väidab 2012. aastal ilmunud raamatu „Minu isa, Kim Jong-il, ja mina“ autor Yoji Gomi.

Gomi sõnul uskus Kim Jong-nam, et tema noorim vend Kim Jong-un kukub Põhja-Korea juhina läbi. Vennad omavahel aga ei kohtunud iidse kombe pärast kasvatada potentsiaalseid troonipärijaid eraldi.

Kolmas vend, Kim Jong-chul välistati isa järeltulijana kuulujuttude järgi liigse „naiselikkuse“ tõttu, kirjutas Scott Snyder 2012. aastal.