Lääne ringkonnarokurör Gardi Anderson küsis täna Pärnu maakohtus taksojuht Lembit Uibo mõrvas süüdistatavatele vendadele Filip-Artur ja Benjamin Hiienurmele karistuseks eluaegset vanistust, kinnitas Lääne ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Annely Erm.

Taksojuhi tapmises süüdistatavate vendade kohtuasjas toimus täna viimane istung. Istungi käigus toimusid kohtuvaidlused, kuulati ära Filip-Arturi ja Benjamin Hiienurmi kaitsekõned.

Kohtuotsus kuulutatakse välja 13. märtsil.

Viimati olid vennad kohtu ees 30. jaanuaril, kui keskenduti detailsele ülevaatele kohtuarstliku ekspertiisi tulemustest. Pärnu maakohtusse oli kutsutud ekspert, kes andis prokuröri palvel täiendavaid ütlusi ja ülevaate ekspertiisist, kust selgus, missugused olid taksojuhile tekitatud vigastused, millal need tekkisid ja millised olid nende ulatused. Süüdistuse kohaselt lõid noormehed ühiselt tegutsedes 65-aastast taksojuhti noaga kokku vähemalt 95 korda, mille tagajärjel mees suri.

Istungil ütles ringkonnaprokurör Gardi Anderson, et Inglismaalt Eestisse tulnud vennad üritasid relvi hankida, nagu selgus kogutud tõenditest. Selle näite tõi Anderson kohtunikule viitega, et noormeeste kohtus antud ütlused võivad olla ebausaldusväärsed, täpsustas Lääne ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Annely Erm Delfile.

20. jaanuaril 2017 toimunud istungil tunnistas Filip-Artur Hiienurm end tapmises süüdi ning kinnitas, et on valmis kandma pikka vanglakaristust. Röövimise eesmärgil tapmise ehk mõrva eest süüdimõistmisel näeb seadus ette kaheksa- kuni kahekümneaastase või eluaegse vangistuse.

2016. aasta 31. jaanuaril kella 23 ajal sai politsei teate, et Pärnumaal on taksojuhilt röövitud sõiduk Mercedes-Benz ja seda juhtinud mehega ei ole õnnestunud ühendust saada. Politsei tuvastas, et sõiduk lahkus Eestist kella 22 paiku Ikla kaudu ja seejärel informeeriti kolleege nii Lätis kui ka Leedus. Leedu politsei abiga peeti röövitud sõiduk Panevėžyse lähedal kinni. Sõidukis olid Eesti kodakondsusega 18- ja 20-aastane mees, kes alaliselt Eestis ei elanud.

Kadunud taksojuhi torkehaavadega surnukeha leiti järgmisel päeval Pulli küla lähedalt.

Leedu kohus vahistas mõrvas kahtlustatavad Eesti õigusabitaotluse alusel ja 4. märtsil otsustati nad Eestile välja anda. 9. märtsiks jõudsid noormehed Eestisse, kus Pärnu maakohus kontrollis nende vahistamise aluseid ja jättis kahtlustatavad eeluurimise ajaks vahi alla.

Eeluurimisel keeldus Filip-Artur ütlusi andmast. Ka Benjamin tapmist ei tunnistanud ja sündmuse kohta täpsemaid ütlusi ei andnud.

Süüdimõistmisel röövimise eesmärgil tapmise ehk mõrva eest näeb seadus ette kaheksa- kuni kahekümneaastase või eluaegse vangistuse.

Menetlust viis läbi Lääne prefektuur ja juhtis Lääne ringkonnaprokuratuur.

Eesti Päevaleht on ka kirjutanud, et vennad varastasid Eestis autode numbrimärke ja on ka Inglismaal röövimise eest karistust kandnud. Samuti selgus, et vendadest noorem ehk Benjamin vabanes kõigest kaks päeva varem arestikambrist.