Õigusvaidluse osapooltel on suuresti erinev arusaam täidesaatva ja kohtuvõimu rollist. Valitsus on seisukohal, et presidendil üksinda on õigus otsustada, kes võib ja kes ei või Ameerika Ühendriikidesse siseneda, samal ajal kui osariikide meelest ei ole president Donald Trumpi täidesaatev korraldus vastavuses põhiseadusega, vahendab uudisteagentuur AP.

Seattle'i föderaalkohtunik James Robart, kelle otsusega peatati reedel sissesõidukeelu rakendamine, ütles esmaspäeval, et kohtunike ülesanne on kindlustada, et valitsuse tegevus „juhinduks meie riigi seadustest“.

Justiitsministeerium kutsus aga üles tühistama kohtunik Robarti otsust ja taaskehtestama sissesõidukeeldu seitsme valdavalt moslemitest elanikkonnaga riigi kodanikele, väites, et riigi ohutuse tagamiseks on vaja kohest tegutsemist.

Washingtoni ja Minnesota osariikide advokaatide sõnul vallandaks sissesõidukeelu taaskehtestamine aga kaose. Nende hinnangul tähendaks valitsuse apellatsiooni rahuldamine „hädade jätkumist, perekondade lahutamist, meie üliõpilaste-õppejõudude lõksu jäämist ja tavaliste inimeste elude segipaiskamist“.

Justiitsministeerium vastas, et riigipeal on julgeolekukaalutlustel selge õigus „peatada ükskõik milliste võõramaalaste sisenemine Ameerika Ühendriikidesse“, ja rõhutas, et nende eesmärk on töötada välja senisest rangem julgeolekukontroll ja -meetmestik, et kaitsta inimesi terrorirünnakute eest.

Osariikidega koos võitleb sissesõidukeelu vastu mitu suurt tehnoloogiaettevõtet, sh Apple, Google ja Microsoft, kelle sõnul teeb see muu seas keeruliseks võõrpäritolu ekspertide ja töötajate värbamise, tekitades ettevõtetele märkimisväärset kahju.

Otsuse keelu osas teeb San Franciscos asuv USA üheksanda ringkonna apellatsioonikohus. Otsusele järgneb peaaegu kindlasti edasikaebus ülemkohtule, usub uudisteagentuur.

Trump allkirjastas kahe nädala eest vastuolulise täidesaatva korralduse, millega peatati põgenike ümberpaigutamisprogramm ja keelati Ameerika Ühendriikidesse määramata ajani siseneda Süüria ja ajutiselt Iraani, Iraagi, Liibüa, Somaalia, Sudaani ja Jeemeni passi omanikel.