Freddy Leppänen anti kohtu alla süüdistatuna selles, et märtsikuu öösel lõi ta Paide linna ööklubis omavahelise tüli käigus noaga kannatanut, kes hiljem suri reiearteri vigastusest saadud ägeda verekaotuse tagajärjel.

Samuti esitati Leppänenile süüdistus selles, et varem kehalise väärkohtlemise toime pannud isikuna lõi ta sel samal ööl omavahelise tüli käigus noaga teist kannatanut, põhjustades löömisega füüsilist valu ja tervisekahjustustena kaks haava.

Kohus: kannatanud planeerisid rünnakut

Ringkonnakohtu kolleegium leidis, et Pärnu maakohus hindas kogutud tõendeid ühekülgselt ning asus seega ebaõigele järeldusele, et konflikti kannatanutega provotseeris süüdistatav. Ringkonnakohtu otsusest selgub, et hoopis kannatanud planeerisid rünnakut Leppänenile, mistõttu olid nad ööklubisse kaasa toonud nuge ja teleskoopnuia. Kohus leidis, et olukorras, kus Leppänen oli kahe kannatanu poolt rünnatud ning mõlemad kannatanud kasutasid külmrelvi, on igati põhjendatud Freddy Leppäneni poolne kaitsetegevus sama vahendiga ehk noaga.

Saabunud raske tagajärje, surma, osas asus ringkonnakohus seisukohale, et süüdistatav tegutses ettevaatamatusega, kuna Leppänen ei osanud ette näha, et ühekordne löök kannatanu jalga, mis ei ole elutähtsaks organiks, tabab reiearterit ning kannatanu sureb ägeda verekaotuse tagajärjel.

Seega leidis kohus, et Leppänen tegutses kannatanute ründe tõrjumisel hädakaitses ning kuulub seega õigeksmõistmisele raske tervisekahjustuse tekitamise eest, kui sellega on põhjustatud surm.

Pärnu maakohtu 21. novembri 2016 otsusega tunnistati Freddy Leppänen süüdi tervisekahjustuse tekitamise eest, millega on põhjustatud surm, ning talle mõisteti karistuseks 6 aastat vangistust.

Tallinna ringkonnakohus tühistas 18. jaanuari 2017 otsusega Pärnu maakohtu otsuse Freddy Leppäneni süüdimõistmises ja tegi uue otsuse, millega mõistis Leppäneni talle esitatud süüdistuses õigeks. Kohus määras vabastada Leppänen viivitamatult vahi alt.

Otsust võib riigikohtusse edasi kaevata 30 päeva jooksul.