Süüdistuse kohaselt keeldusid mitmed Jõhvis asuva Viru vangla kinnipeetavad alates 2015. aasta 12. juunist neile jagatavast toidust, avaldamaks protesti vangla poolt toidujagajaks määratud kinnipeetava suhtes, ütles Viru ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Jelena Filippova Delfile.

Muide, seda intsidenti kajastas toona ka meedia ning vangid rääkisid siis ERR-i venekeelsele uudisteportaalile, et toidujagajal oli nende arvates tõsiseid probleeme isikliku hügieeniga. Samuti häiris neid toidujagaja seksuaalne orientatsioon, mistõttu oli tema roll toidu jagamisel neile vastuvõetamatu.

Kuna vangla administratsioon toon aga toidujagajat välja ei vahetanud, siis leppisid toidust loobunud kinnipeetavad omavahel kokku hakata üheaegselt kambrites aknaid lõhkuma. 23. juunil ehk võidupühal kella 22.55 paiku lõhkusid 18 kinnipeetavat Viru vanglas üheaegselt kokku kümnes kambris aknad, kasutades selleks vangla poolt väljastatud metallist lusikaid ja kruuse ning WC-poti loputuskasti kaane tükke.

Selle tulemusena tekkis oht vangla julgeolekule kuna korraga olid pooled osakonna kambritest elamiskõlbmatud ning lõhkumises osalenud kinnipeetavad varustatud nii ennast kui teisi vigastada võivate esemetega, seisab süüdistuses.

Korra taastamiseks ja tagamiseks tuli rakendada täiendavaid julgeolekumeetmeid ning mobiliseerida töötajaid. Lõhkumisega tekitasid kinnipeetavad aga materiaalset kahju vanglaid hooldavale Riigi Kinnisvara AS-le ja Viru vanglale endale.

"Eelkirjeldatud tegevusega panid kinnipeetavad toime massilise ja organiseeritud süüteo - vangla vara tahtliku rikkumise, eirasid vangistusseaduse § 67 nõudeid, mille kohaselt julgeoleku tagamiseks vanglas on kinnipeetav kohustatud täitma vangla sisekorraeeskirju ja alluma vanglaametnike seaduslikele korraldustele ning suhtuma heaperemehelikult talle usaldatud esemetesse ja pidama korras tema kasutuses olevad elu- ja olmeruumid.

Sellega panid kinnipeetavad toime KarS § 327 lg1 järgi kvalifitseeritava kuriteo – massilised korratused kinnipidamiskohas selle sisekorra vastastes toimingutes osalemise teel," ütles prokuratuuri pressiesindaja.

Süüdimõistmisel võib vange ees oodata rahaline karistus või kuni kolmeaastane lisavangistus.

Narkokurjategijad ja mõrvakatses osalejad

18 süüdistava seas on kohalikul tasandil mitu teada-tuntud kurjategijat. Näiteks figureerib seal korduvalt karistatud Silver Semiskar, kes tunnistati näiteks 2013. aastal kohaliku allilmatüli kohtuasja raames süüdi kannatanult koos teise isikuga vabaduse võtmises ning kehalises väärkohtlemises. Kohus määras talle siis kuuekuulise vangistuse, kuid kuna Semiskaril oli varasema süüteo eest mõistetud karistusest osa kandmata, tuli tal kohtu otsusel trellide taga veeta kokku üks aasta, neli kuud ja üks päev.

Samuti astuvad kohtu ette 2013. aasta oktoobris pikaks ajaks vangi mõistetud narkokurjategijad Konstantin Sõtko ja Andrei Jermolajev. Need mehed saatis Harju maakohus trellide taha koos kahe teise mehega Keilas asuva kanepikasvanduse tegevuse eest.

Süüdistuse kohaselt osales mäsu organiseerimises ka Deniss Sažin, kes tunnistati 2014. aasta mais süüdi suures koguses fentanüüli ebaseaduslikus käitlemises suure varalise kasu saamiseks, võltsitud dokumentide kasutamises ja valeandmete esitamises. Kohus konfiskeeris toona veel Sažinilt 13 779,72 eurot ja 80 Läti latti ning sõiduauto Audi A8.

Uuesti kohtu ette läheb ka mees nimega Jevgeni Varlašin, kes sai 2013. aastal tingimisi vangistusega karistada röövimise ja peksmise eest. Otsus jahmatas toona Põhjaranniku teatel kohalikke, kelle kirjelduste kohaselt lohistasid ründajad ohvri bussipeatuse taha ja peksid teda telliskiviga pähe, mis annab alust oletada, et nad tahtsid mehe tappa, kuid üks kohalik sattus kurjategijatele peale. 2005. aasta oktoobris peksid Jevgeni Varlašin ja tema isa Valeri Ontika ka paekaldal meest, kelle esialgse süüdistuse kohaselt sealt alla lükkasid, nii et ohver suri. Pärast pikka kohtuprotsessi jäid mehed toona süüdi surma põhjustamises ettevaatamatusest ja neid karistati tingimisi vangistusega.

Kohtukulli ette lähevad teiste seas ka hašiši vedamises süüdi mõistetud Nikolai Šmeljov, kahe inimese mõrvakatses, sealhulgas 2002. aastal turvaärimees Veiko Kullat tappa üritanud, süüdimõistetud Sergei Mahhov ja narkokurjategija Sergei Sinotov.