Nimelt läbis eile Austria parlamendi eelnõu, mille kohaselt võetakse Branau linnas asuv Hitleri sünnimaja riigiomandisse. Peamine plaan oli riigil see esialgu lammutada, kuna see oli populaarne kogunemiskoht ja sümbol uusnatsidele ning paremusäärmuslastele, vahendab BBC.

Hoone omanik, proua Gerlinde Pommer oli ise korduvalt keeldunud hoonet maha müümast või renoveerimast. Nüüd makstakse talle kompensatsiooni ja maja võetakse riigi omandisse.

Neljapäeval otsustasid Austria siseminister Wolfgang Sobotka (kes oli üks maja lammutamise pooldajaid), Braunau linnapea Johannes Waidbacher ja provintsi kuberner Josef Puehringer ühisel kohtumisel, et hoone jääb alles.

Ühises avalduses teatas kolmik, et hoone allesjätmine on eluline sõnum ja selge sümbol Hitleri kuritegude vastu. Kuberner Puehringer lisas ka, et lammutada hoone, kus 1889. aastal sündis tulevane natside liider, oleks, kuigi koormava, kuid siiski olulise ajaloolise tüki hävitamine.

Selle asemel plaanitakse hoone fassaad renoveerida ja pakkuda seda heategevusasutusele, mis tegeleb õppimisraskustes inimestega.

Kurikuulsat maja on tegelikult ka enne heategevuseks kasutatud, kuid omaniku tegevuse tõttu olid organisatsioonid aastaid tagasi sunnitud sealt lahkuma.

Hoone jäi seega tühjaks aastateks, kuid valitsus maksis omanikule, proua Pommerile hüvitist, et hoonet ei kasutatakse neonatside muuseumi loomiseks.

Hitler sündis selles Austria-Saksamaa piiri läheduses asuvas majas 20. aprillil 1889. Ta tuli ilmale maja ülemisel korrusel asuvas rendikorteris.

Natside võimuloleku ajal muudeti hoone pühamuks ja seda näidati pidevalt turistidele. Kui natsid aga võimult kukkuma hakkasid, pandi maja 1944. aastal kinni.