Hiina sõjalennuk lendas laupäeval üle veeteede Taiwani lähistel osana õppustest, teatas Taiwan Reutersi vahendusel.

„Ma olen saanud kaitseministrilt raporti, et Jaapani lennukid ei pannud toime mingit lähidistantsi häirimist Hiina sõjalennukite suhtes … ega seadnud ohtu Hiina sõjalennukite või nende isikkoosseisu ohutust,“ ütles Jaapani valitsuskabineti peasekretär Yoshihide Suga. „Fakt, et Hiina sõjavägi teatas ühepoolselt millestki selgelt faktidest erinevast, on äärmiselt kahetsusväärne ja kahjustab suhete parandamist Jaapani ja Hiina vahel ning me oleme Hiina poolele rangelt protesti avaldanud.“

Suga sõnul jälgib Jaapan Hiina sõjaväe tegevust, mis laieneb ja lisandub ning teeb kõik oma riigi maa, mere ja õhuruumi kaitsmiseks kooskõlas rahvusvahelise ja riigisisese õigusega ning võtab tarvitusele ranged meetmed igasuguse oma õhuruumi sissetungi vastu.

Hiina kaitseministeeriumi pressiesindaja Yang Yujun ütles laupäeval, et kaks Jaapani hävitajat F-15 lendasid Miyako väina kohal ning viisid läbi „lähidistantsi häirimise“, tulistasid välja petterakette ning seadsid ohtu Hiina lennuki ja pilootide julgeoleku.

Yangi sõnul on Hiina sügavalt mures ning avaldas Jaapani lennukite käitumise pärast protesti. Hiina lennukid olevat olnud rutiinsetel õppustel rahvusvaheliste vete kohal.