Žavoronki akrobaatilise rock’n’rolli keskus ehitatakse Moskva läänepoolsesse äärelinna 1,9 miljardi rubla eest, selgub riigihankedokumentidest, mis on internetis kättesaadavad, ning seda rahastab kohalik omavalitsus, teatab Reuters.

Tegemist saab olema ainsa spetsiaalselt selle spordiala jaoks mõeldud rajatisega, teatab maailma rock’n’rolli konföderatsioon (World Rock’n’Roll Confederation – WRRC).

Kompleks ehitatakse Moskva linna Hamovniki spordi- ja tantsukooli jaoks, kus Jekaterina Tihhonova, kelle Reuters tuvastas eelmisel aastal kui Putini noorema tütre, akrobaatilist rock’n’rolli õppis ja mille eest ta kuni 2014. aastani võistles.

30-aastane Tihhonova on akrobaatilises rock’n’rollis Venemaa tipus, WRRC asepresident ja ka spordiala Venemaa föderatsiooni kõrge ametnik, olles selle rahvusvahelise komitee ja regionaalse arengu komitee juht. Hamovniki kooli juhib Tihhonova endine tantsutreener.

Moskva linna ehitusamet teatas, et kompleks on osa laiemast riigi rahastatud spordirajatiste programmist, mis on linna jaoks olulised.

Venemaal harrastab akrobaatilist rock’n’rolli aktiivselt umbes 9000 inimest ning 2020. aastaks loodetakse sellele arvule lisada veel 3000.

Reutersi nähtud dokumentide järgi on 1,3-hektarisele krundile kavas ehitada võimla, batuudihall, 25-meetrine bassein ja võistlussaal 2000 istekohaga. Kavas on ka majutuspaik kuni 300 inimesele ning konverentsisaal ja loenguauditoorium. Peahoone küljele on suurte tähtedega kirjutatud „Rock’n’Roll“.

Peatöövõtja, ehitusfirma Magnum peab rajama ka jooksu- ja jalutusradade võrgustiku ning helikopteri maandumispaiga. Töö algab sel kuul ja peaks lõpule jõudma 2018. aasta septembris.

WRRC peasekretär, sloveen Kresimir Bosnar ütles Reutersile, et teda üllatab raha hulk, mille Venemaa keskusele kulutab.

„Ma ei näe mingit põhjust, miks seda peaks tegema. Eriti Venemaal,“ ütles Bosnar. „Akrobaatiline rock’n’roll on üsna spetsiifiline spordiala, see on individuaalne spordiala, mis põhineb paaridel, see pole massispordiala. Seega ei ole oodata, et tulevikus tantsiksid akrobaatilist rock’n’rolli miljonid inimesed.“

Moskva opositsioonipoliitik ja tuntud korruptsiooni vastu võitleja Ljubov Sobol ütles, et keskust ehitatakse selleks, et Tihhonova saaks seda juhtida.

„Näib ilmselge, et siin on poliitiline lugu,“ ütles Sobol dokumentide kohta. „Moskva ehitab selle koha lihtsalt selleks, et rahuldada presidendi tütre isiklikke ambitsioone.“

WRRC maailma edetabelis on veidi üle 200 paari ning akrobaatiline rock’n’roll on võistlustantsude hulgas nišiala, mis on kõige populaarsem Ida-Euroopas.

Tihhonova ja tema partner Dmitri Aleksejev on praegu maailmas 11. ja Venemaal 6. kohal. Novembris toimunud Venemaa meistrivõistlustel Peterburis said Tihhonova ja Aleksejev teise koha.