„Me kavatseme nimetada oma kaitseministriks „Mad Dog“ Mattise,“ ütles Trump rahvakogunemisel Cincinnatis. Trumpi sõnul tuleb ametlik teadaanne selle kohta esmaspäeval, vahendab Reuters.

Mattis on merejalaväes tuntud kuju ja on teada, et ta umbusaldab Iraani.

Kuigi 66-aastase Mattise kaitseministriks nimetamine on tõenäoliselt populaarne otsus sõjaväelaste hulgas, tuleb enne üle saada ühest bürokraatlikust takistusest.

Et Mattis läks erru alles 2013. aastal, peaks kongress loobuma nõudest, et kaitseminister peab olema tsiviilisik vähemalt seitse aastat, enne kui Pentagonis tööle asub.

Mattis, kes on muu hulgas juhtinud ka keskväejuhatust, mis kontrollib USA sõjalisi operatsioone Lähis-Idas ja Lõuna-Aasias, on tuntud oma värvikate ütluste poolest.

Mattisele omistatakse 2003. aasta kuulsat nõuannet merejalaväelastele Iraagis: „Olge viisakad, olge professionaalsed, aga omage plaani tappa kõik, keda kohtate.“

2016. aastal küsis üks merejalaväelane Mattiselt, millises raadiuses suudab ta nuga käes hoides vastase tappa (USA-s kasutatav väljend: „kill-casualty radius“).

„Kui sa saad kõrgeks ohvitseriks, on sinu tapmisraadius nii suur, kui suureks sinu merejalaväelased selle teevad, ja ajaks, kui mina kõrgete auastmeteni jõudsin, oli see sadu miile,“ vastas Mattis.

Selline jutt on aga Mattisele ka probleeme tekitanud. 2005. aastal pälvis ta hukkamõistu, kui teatas, et „inimeste pihta tulistamine on lõbus“.

Mõnikord on Mattis ka mõtlikum. Kunagi ütles ta, et kõige tähtsamad kuus tolli lahingutsoonis on „su kõrvade vahel“.

Praegu on Mattis õpetlane Stanfordi ülikooli Hooveri instituudis ning endine kaitseminister Robert Gates nimetas teda 2010. aastal riigi üheks suuremaks strateegiliseks mõtlejaks.

Mattis loeb palju, tsiteerib palju ajalugu ning on uhke, et kasvas üles kodus, kus oli hiiglaslik raamatukogu, aga puudus televiisor.

Mattise ametisse nimetamist arutab senati relvajõudude komitee. Selle esimees, vabariiklane John McCain nimetas Mattist neljapäeva õhtul oma põlvkonna üheks paremaks ohvitseriks ja erakordseks juhiks.

Mattist enne erruminekut tundnud ametnikud ütlesid, et Mattisel oli kokkupõrkeid administratsiooni tippametnikega, kui ta juhtis keskväejuhatust, soovi pärast valmistuda paremini potentsiaalseks ohuks Iraani suunalt ja saada rohkem ressursse Afganistani jaoks.

„Iraani režiim on minu arvates kõige püsivam oht stabiilsusele ja rahule Lähis-Idas,“ on Mattis öelnud.

Iraaniga sõlmitud tuumakokkuleppest rääkides ütles Mattis: „Lootus, et Iraanist on saamas vastutustundlik, moodne riik on sild liiga kaugele.“

Kui senat Mattise ametisse kinnitab, hakkab ta külg külje kõrval tööd tegema teise merejalaväelase, kindral Joseph Dunfordiga, kes on USA staabiülemate komitee esimees.