Donald Trump võitis napilt, saades Wisconsinis 0,3%, Michiganis 1,2% ja Pennsylvanias 0,7% hääli rohkem. Kui neis osariikides võitnuks demokraadist Hillary Clinton, saanuks temast kaalul oleva 46 valijamehe toetusega vabariiklasest Trumpi asemel president.

Eksperdid suhtuvad häälte ülelugemisse skeptiliselt, kuna protsess on intensiivne, kulukas ja kõigi eelduste kohaselt ei anna ka mingit tulemust, juhul kui ei tuvastata laiaulatuslikku võltsimist, vahendab ajaleht The Guardian.

Jill Stein

Wisconsinis, kus esitati taotlus häälte ülelugemiseks reede pärastlõunal, tuleb valimisametnikel alustada miljonite valimissedelite läbivaatamist. 5% häältest anti elektrooniliste masinate teel.

Wisconsini valimiskomisjoni esimees Michael Haas ütles kohalikule uudistekanalile, et komisjon valmistub häälte ülelugemiseks, kuigi ei ole ühtegi tõendit välisest sekkumisest osariigi hääletamismasinasse. „Meil ei ole mingit alust kahtlustada valimisseadmete häkkimist,“ märkis Haas.

Mitteametlike tulemuste kohaselt võitis Trump Wisconsinis enam kui 27 000 häälega. Tegemist on esimeste presidendivalimistega, mil osariigis hakatakse hääli üle lugema.

Hillary Clinton

Pennsylvanias teeb olukorra keeruliseks see, et hääletamine toimub täielikult elektrooniliste masinate teel. Ametnike sõnul ei ole need aga ühendatud internetivõrku (erinevalt masinatest, mida kasutatakse Michiganis) mistõttu on nende häkkimine võimatu.

Michigani valimiskomisjoni esimees Chris Thomas teatas samal ajal, et ei ole põhjust kahtlustada ka nende valimismasinate häkkimist. „Tegemist on oletusega. Ma ei arva, et see (häälte ülelugemine –toim) kellelegi kasuks tuleb,“ tunnistas ta.

Trump nimetas eile toimuvat roheliste partei „pettuseks“. „Valimise tulemusi peaks austama, mitte neid vaidlustama ja kuritarvitama, mida teeb Jill Stein," märkis ta pressiteate vahendusel. „Steini jaoks on häälte ülelugemine viis oma kohvrite täitmiseks rahaga, millest enamust ei kuluta ta kunagi selle naeruväärse ülelugemise peale.“

Clintoni kampaaniameeskond avaldas samal ajal valmisolekut asuda häälte ülelugemist toetama.