Nyberg oli üks ekspertidest, kes koostas tänavu Soome valitsuse tellimusel hinnangu, mida võimalik NATO liikmelisus riigile kaasa tooks. Intervjuus Eesti Päevalehele ütles Nyberg, et viimase aja kõige vaenulikuma sammu tegi Venemaa Soome suhtes eelmisel talvel, kui üle Soome ja Norra piiri saadeti sadu viisata immigrante.

Kas hiljutised USA valimised muutsid Soome tõlgendust julgeolekuolukorrast?

Olukord pole fundamentaalselt muutunud. Me ei tea veel, kas ja mil määral muudab Donald Trumpi valitsuse võimuletulek USA seniseid liitlas- ja partnerlussuhteid. Eeldame, et koostöö Ameerikaga jätkub. Alles mais külastasid viie Põhjala riigi juhid Valget Maja ja veetsid terve päeva USA presidendiga. Varem pole sellist kohtumist toimunud. Ma ei usu, et USA huvi Põhjala vastu uue valitsusega muutub. Aga seda näitab aeg.

Kui ränk võiks olla Vene reaktsioon Soome võimalikule astumisele NATO-sse?

See on koht, kus ma ei tahaks spekuleerima hakata. Aga nii minu kui ka Soome valitsuse arvamus on, et NATO-ga ühinemine ei ole lihtsalt tehniline küsimus. See tähendaks veelahet, dramaatilist muutust. Selleks, et aru saada, mida Soome ja/või Rootsi liitumine tähendab, tuleb ainult kaarti vaadata. Mis puudutab Venemaa reaktsiooni, siis kindel on, et Venemaa reageeriks. Tekiks kriis, rohkem ma ennustada ei tahaks. Vene vaatenurgast tähendaks selline areng ilmselt näo kaotamist.

Loe edasi homsest Päevalehest!