Seni pole tehtud otsust, kas SPD esinumber on järgmisel aastal toimuvatel Bundestagi valimistel Schulz või erakonna esimees, praegune asekantsler Sigmar Gabriel. Veel üks selle poole püüdleja on Hamburgi linnapea Olaf Scholz, vahendab ajaleht Süddeutsche Zeitung.

Süddeutsche Zeitungi andmetel ei taotle Schulz uut ametiaega Euroopa Parlamendi presidendina. Selle asemel saab ta järgmisel aastal parteiringkondade andmetel Bundestagi valimistel SPD esinumbriks Saksamaa suurima elanike arvuga liidumaal Nordrhein-Westfalenis. Millise rolli Schulz Saksa sisepoliitikas üle võtab, on esialgu lahtine.

Osa SPD-st eelistab erakonna kantslerikandidaadina Gabrielile Schulzi. Gabrielil on sellele erakonna esimehena eelisõigus, kuid ei ta ei ole veel otsust teinud. Sel nädalal otsustas SPD juhtkond otsustamise edasi lükata järgmise aasta alguseni.

Et sotsiaaldemokraadist Saksamaa välisminister Frank-Walter Steinmeier on liidupresidendikandidaat, on õhus ka küsimus, kes tema praeguse ameti üle võtab. Parteiringkondades peetakse ühehäälselt kõige pädevamaks kandidaadiks Schulzi. Praegu ei ole aga midagi teada otsusest, kas Schulz on tõesti Steinmeieri mantlipärijaks ette nähtud.

Schulz on viimastel nädalatel parteisiseselt aktiivne olnud. Süddeutsche Zeitungi majandusfoorumil ütles Schulz, et SPD võib vaatama kehvadele küsitlustulemustele Bundestagi valimised võita.

„Me tahame seda maad juhtida ja me hakkame seda maad juhtima, selles olen ma kindel,“ ütles Schulz. Iseenda tulevikust rääkides ütles Schulz, et SPD määrab selle kindlaks õigel ajal.