Siit kaugelt Saksamaalt ei tohiks nagu kritiseerida Eesti perearsti süsteemi, aga paar mõtet on. Minu arust on suurim viga selles Eesti süsteemis niinimetatud pearaha. Siin Saksamaal saab ka perearst iga patsiendi pealt raha, aga ainult selle kuu eest, millal on patsient külastanud arsti!

Perearsti valib iga patsient ise - minul on kõrvalmajas (pole vaja kaugele sõita), aga mõni soovib seda arsti (tuttavad soovitavad tihti väga head arsti) mitmekümne või isegi saja kilomeetri kaugusel olevas naaberlinnas.

Iga patsient otsustab ise, kus ja kelle ta perearstiks valib - elukoht ei mängi mingit rolli. Halvad perearstid seega teenivad vähe, teistel aga on piisavalt patsiente. Põhimõtteliselt olen aga ka sellise perearstide süsteemi vastu - polikliinikute süsteem nagu ta oli Nõukogude ajal Eestis ja on ka praegu Soomes, on tunduvalt efektiivsem!

Siin Lääne-Saksamaal aga sellist süsteemi pole kunagi olnud. Ida-Sksamaal aga polikliinikute süsteem tegutseb edasi paralleelselt koduarstidega - polikliinikud ja arstid on ise loonud ühisettevõttetena, sest sealne elanikkond on sellise süsteemiga harjunud ja usaldab seda.