Uurimiskomitee esindaja Svetlana Petrenko teatel on tegemist Moskva oblastis Solnetšnogorskis elava Filipp Budeikiniga, kes sotsiaalmeedias kasutas nime Filipp Lis, vahendab RIA Novosti.

Budeikini tegevuse tõttu sai kannatada vähemalt 20 alaealist erinevatest Venemaa regioonidest. 15 neist sooritas enesetapu, viie enesetapp ei õnnestunud.

Uurijate andmetel tegutses see „surmagrupp“ ainult VKontaktes. VKontakte juhtkond ei võtnud aga tarvitusele piisavaid meetmeid selle blokeerimiseks, teatas Petrenko.

Mais uuris uurimiskomitee Petrenko teatel Peterburis meedia teateid selliste kinniste gruppide kohta, mis väidetavalt tõukavad alaealisi enesetapule. Uurimise tulemusena alustati juurdlust enesetapule õhutamise paragrahvi alusel.

Uurijad tegid kindlaks, et alates 2013. aasta detsembrist kuni 2016. aasta maini tekkis VKontaktes kaheksa kogukonda, kus propageeriti avalikult enesetappu. Ligipääs nendele oli rangelt piiratud. Sinna pääsemiseks tuli läbida erinevaid teste, pärast mida saadi ligipääs ülesannetele surma, enesetapu, enesevigastamise ja nende lavastamise teemadel.

Surma propageeriti sellistes gruppides „ainsa õige ja ilusa viisina keerulistest eluolukordadest väljumiseks“, teatas uurimiskomitee.

Uurijad korraldavad nüüd läbiotsimisi Krasnodari krais, Komis ja Baškortostanis ning Moskva, Volgogradi, Voroneži, Tula, Kemerovo, Novosibirski ja Omski oblastis „surmagruppide“ administraatorite ja liikmete juures, kes esinesid pseudonüümide Филипп Лис, Филипп Море, Мирон Стех ja Хранитель Истины all. Konfiskeeritakse elektroonilisi kandjaid ja muid materjale ning küsitletakse tunnistajaid ja kannatanuid.